neděle 26. června 2011

Bábovka olejová hrnková

Opravdu rychlá a jednoduchá hrnková olejová bábovka


 V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 - 3 polévkové lžíce kakaa
  • 2 vejce nebo 4 žloutky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 hrnek mléka (nebo vody)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání


Jak na to  

- smíchat mouku s práškem do pečiva, solí a cukry
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- oddělit 1/3 těsta, vmíchat kakao
- nandat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct cca 40 minut
.

    Příprava formy

    Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
    Protože, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí!

    • Na dno formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob.
    • Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky" .
    • Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem ji naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
    • Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.

    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 



    Těsto a upečení

    • V míse nejdříve smícháme prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a práškem do pečiva.
    • V mléce rozšleháme vidličkou nebo metličkou vejce, směs přilijeme k mouce, promícháme.
      Přilijeme olej.
      Vařečkou několik minut důkladně promícháváme na hladké těsto.

    • Těsně před vložením do trouby nalijeme zhruba dvě třetiny těsta do formy.
    • Ve zbývající třetině těsta v míse rychle a pečlivě rozmícháme dvě až tři polévkové lžíce kakaa.
      Kakaové těsto nalijeme do formy na světlé těsto.

    • Dáme ihned péct do rozehřáté trouby.
    • To slovo ihned je důležité, pokud by bylo syrové těsto před pečením dlouho ve formě, rozmočilo by strouhanku/mouku na stěnách formy a bábovka by pak nešla vyklopit.

    • Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
    • Celkem pečeme 50 až 60 minut.
      Propečenost zkontrolujeme špejlí, zapíchneme ji do bábovky, pokud je po vytažení čistá, je hotovo. Doba pečení také závisí na tvaru formy (ale i materiálu, ze kterého je vyrobená). Pokud je nižší a širší, bude se bábovka péct kratší dobu a naopak, v případě vyšší a užší formy bude doba pečení delší.

    • Bábovku hned vyklopíme z formy, ideálně na mřížku, aby odspodu nezvlhla.
    • Necháme vychladnout.
      Před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem.





    TIP!  Pokud chceme na řezu upečené bábovky dosáhnout efektu "zebry", rozdělíme těsto na půl.
    V jedné polovině rozmícháme kakao. 
    Do formy pak těsto vrstvíme na střídačku:
    • na dno formy, po celém obvodu, nalijeme malé množství bílého těsta
    • na prostředek bílé vrstvy nalijeme malé množství hnědého těsta
    • na střed hnědého opět nalijeme malé množství bílého...
    Takto pokračujeme do spotřebování celého množství těsta.

    TIP!  Pokud i přes pečlivé vymazání a vysypání formy nejde bábovka vyklopit, položíme formu dnem vzhůru na prkýnko, tác nebo mřížku. Ve studené vodě namočíme utěrku, dobře ji vyždímáme a položíme ji na formu. Několikrát zopakujeme, po chvilce by bábovka už měla jít vyklopit.

    TIP!  Různých druhů rychlých bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet ořechovou, z vánočního cukroví, tvarohovoumandlovoučokoládovou nebo jablečnou.


    Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat