úterý 23. srpna 2011

Dýňová polévka II.

Dýňová polévka s rajčatovým protlakem


  • 750 g očištěné oloupané dýně
  • 500 g rajčatového protlaku/pyré
  • 25 g másla 
  • 1000 ml kuřecího vývaru nebo kostka bujónu
  • 200 ml 15% smetany  
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • pepř
  • k servírování zakysaná smetana, parmazán, opečené pečivo, dýňový nebo olivový olej, dýňová semínka


Jak na to

- oloupanou vydlabanou dýni pokrájet na kostky, zalít vývarem/vodou
- vmíchat sůl, pepř a rozmáčklý stroužek česneku, 30 minut povařit
- přidat 2 stroužky utřeného česneku, rozmixovat
- přilít rajčatový protlak/pyré, 5 minut povařit
- vmíchat sladkou smetanu, povařit, vypnout, přidat kousek másla
.

Recept je prakticky stejný jako u Dýňové polévky základní. Navíc přidáme kvalitní rajčatový protlak/pyré a parmazán.

Dýni rozpůlíme, lžící vydlabeme středovou část s jádry, slupku oloupeme.
Pokud je dýně čerstvá, jde to dobře škrabkou na brambory. 
Dužinu pokrájíme na kostky.
Dáme do hrnce, zalijeme jedním litrem vývaru nebo vody.
Pokud nemáme kuřecí vývar, můžeme povařit kostku bujónu v 1000 mililitrech vody.
Vmícháme sůl, špetku pepře a jeden stroužek rozmáčklého česneku.
Přivedeme k varu, na mírném ohni vaříme okolo 30 minut.
Odstavíme, přidáme 2 stroužky utřeného česneku, rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
Před mixováním můžeme odebrat pár kostek uvařené dýně a použít je na ozdobení polévky na talíři.
Opět přivedeme k varu, přidáme 500 gramů rajčatového protlaku nebo pyré, podle potřeby přisolíme a 5 minut povaříme.



Těsně před vypnutím nalijeme 200 mililitrů sladké smetany, promícháme, přivedeme k varu, hned vypneme.
Na závěr vmícháme 25 gramů másla pro zjemnění chuti.

Na talíři ozdobíme bazalkou, pokapeme olivovým, dýňovým nebo lanýžovým olejem a posypeme strouhaným parmazánem.
Můžeme přidat kopeček zakysané smetany.
Do polévky se také hodí opečené bílé pečivo.
Rohlík, housku nebo veku pokrájíme na menší kostky, na pánvi rozpustíme 25 g másla, zlehka opečeme.



TIP!  Polévku můžeme připravit také v základní variantě nebo nadivoko anebo upéct dýňový koláč.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat