středa 31. srpna 2011

Jablkový štrúdl - pivní

Pivní štrúdl



  • 400 g polohrubé mouky
  • 125 g ztuženého tuku (Omega)
  • 200 ml světlého 10° piva
  • 900 g strouhaných jablek
  • 60 g másla
  • 6 polévkových lžic cukru písek nebo krystal
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 3 polévkové lžíce rozinek
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 vejce na potření
  • kůra z citronu


Jak na to  

- smíchat mouku se solí, nastrouhaným tukem a pivem, zpracovat těsto
- nechat 30 minut odpočinout
- rozválet, potřít máslem, posypat opraženou strouhankou
- nandat strouhaná jablka, posypat v rumu namočenými rozinkami
- posypat cukrem a skořicí, kraje potřít rozšlehaným vajíčkem
- zabalit, potřít vajíčkem, péct 30 - 35 minut při 180 °C
.

Nejdříve zalijeme rozinky rumem, aby stihly změknout a nasát vůni rumu.

Zpracujeme těsto.
Tuk vyndáme z lednice těsně před přípravou, na hrubém struhadle ho nastrouháme.
Na pracovní desku prosejeme mouku, smícháme se solí a pomocí příborového nože zapracujeme nastrouhaný tuk.

Postupně přiléváme pivo.
Nakonec rychle zpracujeme rukou, pořádně prohněteme, z těsta vytvoříme bochánek.
Zabalíme do fólie, necháme odpočinout.


Na pánvi rozehřejeme 20 gramů másla, nasypeme 3 lžíce strouhanky.
2 - 3 minuty promícháváme.
Odstavíme.

Jablka zbavíme jadřinců a pokud mají tuhou slupku, oloupeme ji.
Nastrouháme na hrubém struhadle.
Takto připravených by jich mělo být okolo 900 gramů.
Do jablek vmícháme jemně nastrouhanou kůru z dobře umytého citronu. 
Strouháme pouze vrchní žlutou část, bílá je hořká! 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V hrnku na mírném plameni rozpustíme zbývajících 40 gramů másla.
Pracovní desku lehce posypeme moukou.

Těsto rozdělíme na tři stejné části.
Z každé vyválíme tenkou obdélníkovou placku dlouhou jako plech, na kterém budeme péct.

Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme osmaženou strouhankou.
Lžící rozetřeme jablka,  posypeme namočenými rozinkami.
Přidáme i rum, ve kterém se máčely.
Pocukrujeme, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.

Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem, které poslouží jako lepidlo. Těsto se díky němu při pečení přilepí k sobě a jablka nevytečou.

Přehneme nejdříve kratší strany.
Delší strany přehneme proti sobě do 1/4, znovu potřeme vajíčkem.



Opět přehneme, nejdříve jednu stranu do třetiny a na ni překlopíme druhou.
Takto připravený závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo pečicí fólii, potřeme vajíčkem, dáme péct.
Do trouby vždy vkládáme až když je rozehřátá na požadovanou teplotu!

Pečeme 30 - 35 minut dozlatova.
Hotový štrúdl propíchneme na pár místech špejlí.





TIP!  Pokud máme dostatek pracovního prostoru, tak je rozhodně lepší dělat všechny 3 záviny najednou. Nejdříve všechny rozválet, pak všechny naplnit, zabalit a dát do trouby.
Za prvé si práci urychlíme a za druhé nám jablka zbytečně nerozmočí těsto prvního závinu, zatímco budeme zpracovávat druhý a třetí.

TIP!!  Do štrúdlu můžeme přidat také ořechy, mandle nebo kokos.

TIP!!  Pokud máte rádi moučníky s jablky, tak vřele doporučuji výborné Hraběnčiny řezy.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat