úterý 29. listopadu 2011

Česnečka

Česnečka neboli oukrop


  • vývar z brambor
  • česnek
  • kořenová zelenina (nemusí být)
  • kostka bujonu (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • sádlo vepřové nebo husí nebo slunečnicový olej
  • šunka, tvrdý sýr, opečený chléb nebo pečivo (nemusí být)

Jak na to  

- po uvaření brambor slít vývar do hrnce, podle potřeby doplnit horkou vodou
- vmíchat kmín, ev. bujon, ev. kořenovou zeleninu
- povařit 10 minut, dochutit solí, pepřem, majoránkou
- vmíchat sádlo a utřený česnek
.

Rychlá polévka, která je pro zahřátí v zimě, nebo když na nás "něco leze", k nezaplacení. 
A také po flámu! Talíř česnečky pomůže dostat rychleji organismus do fungujícího stavu.


Když vaříme brambory bez slupky na bramborovou kaši nebo jako přílohu k jídlu, určitě vodu z hrnce nevylijeme, připravíme česnečku.
Budeme na ni myslet předem a jednu až dvě brambory přidáme navíc. Při podávání dáme do každého talíře pár nakrájených kousků.

Ke slité vodě z uvařených brambor doplníme horkou vodu. Mělo by ji být maximálně poloviční množství samotného vývaru.
Přidáme kmín, můžeme vmíchat půl až jednu celou kostku rozdrobeného bujonu.
Pokud máme po ruce, nic nezkazíme malým množstvím nadrobno nakrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny, tedy mrkve, celeru, petržele.

Povaříme 10 minut, dochutíme pepřem, solí a v dlani rozemnutou majoránkou.
Na závěr přidáme lžíci sádla nebo oleje a utřené nebo prolisované stroužky česneku.
Množství česneku volíme podle chuti a ostrosti, které chceme dosáhnout. 

TIP!  K podávání můžeme připravit na kostičky nakrájený opečený chléb nebo bílé pečivo, nastrouhaný tvrdý sýr nebo nadrobno pokrájenou šunku.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Teď jsem jí udělala mému muži s rýmičkou :))) a snad se z toho brzy dostane ;)Byla výborná!!!

    Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, na chlapa s rýmičkou je to dobrý lék :-)

    OdpovědětVymazat