pátek 18. listopadu 2011

Čočková polévka

Čočková polévka



  • 200 g čočky
  • 1 menší cibule  (50 g)
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky (cca 60 g)
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 kávová lžička mletého pepře
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • 1/4 kávové lžičky drceného kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 kostky bujonu (nemusí být)
  • 40 g mrkve a 20 g celeru (nemusí být)
  • opečená kolečka párku a kadeřavá petrželka na ozdobu (nemusí být)


Jak na to  

- namočit čočku
- na oleji/sádle osmahnout cibuli, nasypat mouku, připravit světlou jíšku
- přidat pokrájenou mrkev a celer, mírně orestovat
- vmíchat majoránku, kmín, pepř, tymián a utřený česnek
- přidat čočku, osolit, zalít vodou, 30 minut povařit
- vmíchat utřený stroužek česneku
- opéct kolečka párku pro servírování
.

Přípravu musíme začít několik hodin před zahájením vaření polévky.
200 g čočky probereme, propláchneme a zalijeme 500 mililitry studené vody.
I když se to stane málokdy, v čočce můžou zůstat malé kamínky.
Necháme máčet několik hodin, nejlépe do druhého dne.


Cibuli nakrájíme nadrobno, na pánvi rozehřejeme olej/sádlo.
Na mírném plameni okolo 6 minut restujeme.
Přidáme mouku, promícháváme. Teplotu nezvyšujeme.
Za 4 - 5 minut budeme mít hotovou lehce narůžovělou jíšku.
Můžeme přidat na drobné kostičky pokrájenou mrkev a celer, minutku promícháváme.


Vmícháme majoránku, kmín, pepř, tymián a 2 stroužky utřeného/prolisovaného česneku.
Hned přidáme zcezenou čočku, zalijeme 2 litry studené vody. Důkladně promícháváme, aby se jíška dobře rozpustila, nenadělaly se hrudky.
Osolíme, můžeme přidat půl kostky rozdrobeného bujonu.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme 30 minut zakryté poklicí.
Čočka musí být měkká.
V případě potřeby dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
Na závěr přidáme 1 utřený stroužek česneku.
Párek nakrájíme na tenká kolečka, z jedné strany nařízneme a na sucho osmahneme na pánvi.
Přidáme do porcí na talíři, ozdobíme zelenou petrželkou.



TIP! Pokud použijeme na přípravu čočku červenou, můžeme vynechat namáčení, snadno se rozvaří.

TIP!! Typická chuť čočky se skrývá ve slupce. Čím menší čočku na přípravu pokrmu použijeme, tím více zvýrazníme výslednou chuť.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat