středa 14. prosince 2011

Knedlík kynutý

Kynutý knedlík


  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka nebo vody
  • 14 g droždí (1/3 kostky)
  • 1/3 kávové lžičky cukru
  • 1 vejce
  • sůl

Jak na to  

- ve vlažném mléce nebo vody promíchat cukr, 1 čajovou lžičku mouky a rozdrobené droždí
- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku osolit, dobře zpracovat/prohníst s vajíčkem a kváskem
- nechat 45 - 50 minut kynout
- rozdělit na třetiny, vytvarovat knedlíky, nechat 10 - 15 minut kynout
- dát do vroucí osolené vody, zakrýt, zmírnit teplotu
- po 10 minutách knedlíky otočit, dovařit 6 - 7 minut
- ihned po vyndání z hrnce na několika místech propíchat
.

Kvásek
 
V hrnku zahřejeme mléko nebo vodu na tělovou teplotu.
Odstavíme.
Teplotu mléka nebo vody klidně vyzkoušíme prstem.
Dáme pozor, aby nebylo příliš horké, vyšší teplota zabije kvasinky, droždí by pak nevzešlo.

Vmícháme cukr, jednu čajovou lžičku mouky a rozdrobené droždí.
Za přibližně 10 minut budeme mít kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, nepravidelně se vzdouvající vrstvu.


Těsto a kynutí

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Vmícháme do ní jednu a půl čajové lžičky soli.
    Přidáme vejce a kvásek.

  • Těsto nejdříve zpracujeme vařečkou.
  • Nadzdviháváme ho a po částech přemisťujeme z jedné strany mísy na druhou.

  • Částečně zpracované těsto přendáme na moukou lehce poprášenou pracovní desku.
  • Rukou ho důkladně prohněteme.
    Těsto urovnáme do bochánku, dlaní ho promáčkneme, přehneme, pootočíme.
    Tyto 3 kroky opakujeme stále dokola, dokud nemáme hladké těsto.
    Klidně 5 až 10 minut.

  • Dobře zpracované těsto vrátíme do mísy.
  • Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
    Necháme ho 45 až 50 minut kynout v pokojové teplotě.
    Správně vykynuté těsto přibližně 2x zvětší svůj objem.


Vytvarování knedlíků

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné díly.
Snažíme se, aby byly opravdu stejné, je to důležité při vaření. 
Pokud by byl každý knedlík jinak velký, měli bychom některý nedovařený a jiný převařený.


  • Každý díl těsta zpracujeme nejdříve v bochánek.
  • Protilehlé strany lehce vytahujeme nahoru, spojujeme je k sobě, jako bychom chtěli svázat raneček.
    Vždy po spojení povytaženého těsta s "ranečkem" kousek pootočíme.
    Znovu protilehlé strany povytáhneme, prsty spojíme, pootočíme... a tak stále dokola.
    Vznikne nám směrem ke středu balená koule.

  • Kouli prsty rozválíme na šišku přibližně 15 centimetrů dlouhou.
  • Oba její konce mírně vmáčkneme dovnitř, vytvoří se tak menší prohlubeň.
    Ta se kynutím vyplní, knedlík pak bude mít pěkný pravidelný tvar.
    Vytvarované šišky zakryjeme utěrkou, necháme je ještě 10 až 15 minut kynout.


Příprava na vaření

Ještě než začneme knedlíky vařit, připravíme si k ruce:
  • velké prkýnko
  • bílou nit na krájení (barevnou ne, ta by mohla pouštět)
  • hodinky nebo budík nebo minutku
  • 2 dezertní talířky na vyndání knedlíků z vody
  • vidlici nebo tenký ostrý nůž na propíchání hotových knedlíků

Do většího hrnce dáme vařit 3 až 4 litry vody.
Vmícháme do ní jednu zarovnanou polévkovou lžíci soli.
Hrnec volíme dostatečně velký, knedlíky varem nabydou, musí mít proto kolem sebe prostor. 
Vody dáme větší množství, aby knedlíky po celou dobu vaření plavaly.



Uvaření knedlíků

  • Nakynuté šišky knedlíků vložíme do vroucí vody.
  • Během pár vteřin vyplavou na povrch.
    Pokud zůstávají ležet na dně hrnce, opatrně je vařečkou nazdvihneme.

  • Hrnec zakryjeme poklicí.
  • Jakmile se voda začne znovu vařit, stáhneme teplotu.
    Ale jen tolik, aby se voda nepřestala vařit.

  • Po 10 minutách knedlíky ve vodě obrátíme a vaříme je dalších 6 až 7 minut.
  • Celkem tedy zhruba 16 minut.


Vyndání z vody, rozkrájení

Hotový knedlík vyndáme z hrnce pomocí 2 talířků.

  • Jedním talířkem šišku knedlíku podebereme.
  • Druhým knedlík z vrchu přidržíme.

  • Lehce stiskneme, nakloníme, aby vytekla voda z talířku.
  • Knedlík přeneseme na prkýnko.

  • Šišku knedlíku ihned po vyndání z vody rozřízneme bílou nití na půlky.
  • Zkontrolujeme střed, musí být dobře uvařený, nemazlavý.
    Správně uvařený knedlík je po celém řezu stejně pórovitý, nemá uprostřed syrové mazlavé těsto.
    Krájení knedlíků nití viz TIP!

  • Hotový knedlík ihned na několika místech propíchneme tenkým nožem nebo vidlicí, aby unikla pára.
  • Tím se zastaví proces vaření, knedlík se nesrazí a nebude tuhý.

Pracujeme rychle, aby se zatím zbývající knedlíky v hrnci nepřevařily.

Ihned po rozpůlení a zkontrolování první uvařené šišky rychle vyndáváme další knedlíky.
Ihned je na několika místech propícháme.










TIP!  Jestliže knedlík plánujeme připravit předem na další dny, použijeme raději vodu než mléko.
V dalších dnech při zadělání těsta s mlékem už knedlík není tak chutný.

TIP!  Prosetí mouky je u kynutých těst důležité, mouku provzdušníme, těsto bude lépe kynout.

TIP!  Je důležité, aby knedlíky vařené v jednom hrnci byly váhově i rozměrově stejné. Pak se nestane, že jeden bude nedovařený a druhý převařený.

TIP!  Knedlíky vařením nabydou, musí mít proto v hrnci dostatek prostoru.
Po celou dobu je vaříme zakryté poklicí, přívod tepla regulujeme tak, aby se voda nepřestávala vařit, ale na druhou stranu, aby se nevařila příliš prudce a "neutíkala" z hrnce.

TIP!  Pokud knedlíky vaříme ve 2 hrncích najednou, vkládáme je do druhého hrnce se zpožděním 5 až 10 minut. Nestane se, že než vyndáme, rozkrojíme a propícháme knedlíky z prvního hrnce, budou ty v druhém převařené.

TIP!  Knedlíky raději vyndáme o pár vteřin dřív.
Čas vaření pečlivě hlídáme, nedovařený knedlík zachráníme, pokud se nám ho ale "povede" převařit, je vlastně na vyhození.
Pokud zjistíme, že knedlík není hotový, vložíme obě půlky zpět do vroucí vody a ještě je minutu povaříme.

TIP!  Čerstvě uvařený knedlík krájíme nití nebo speciálním kráječem na knedlíky, studený můžeme ostrým nožem.
Krájení nití je jednoduché:
  • do každé ruky uchopíme jeden konec nitě
  • šišku podvlékneme
  • nad knedlíkem niť překřížíme
  • současně zatáhneme každý konec nitě na opačnou stranu

TIP!  Čerstvě uvařený knedlík, rozkrájíme na plátky nití. Pokud neplánujeme podávat knedlík bezprostředně po uvaření, dobře propíchané půlky šišek necháme vcelku. Studený knedlík půjde před ohřátím dobře nakrájet nožem.

TIP!  Pro pěkný nadýchaný knedlík je důležité ihned po uvaření rychlé propíchání na několika místech. Horká pára musí z knedlíku pryč. Pokud bychom toto neprovedli, zůstala by uvnitř a knedlík by se vlastně ještě dále vařil.
Použijeme tenký ostrý dlouhý špičatý nůž nebo tenkou dlouhou vidlici. 

TIP!  Pokud zároveň pečeme maso, můžeme na zahuštění sosu použít vodu z vaření knedlíků.

TIP!  Studené plátky knedlíků ohřejeme na pařáku v hrnci s malým množstvím vody nebo je naskládáme do mikroténového sáčku a ohřejeme je v mikrovlnce.

TIP!  Zbylé knedlíky, které nespotřebujeme dáme po vychladnutí bez obav zmrazit.
Nebo připravíme rychlou večeři knedlík s vajíčkem.

TIP!  S lehce pozměněným receptem můžeme připravit kynutý knedlík houskový.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dnes vyzkouseno a jsou nejlepší dekuji za skvely recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za milý komentář! Mám radost, že se povedly.

      Vymazat