úterý 13. prosince 2011

Rajčatové čatní s povidly a řapíkatým celerem

Rajčatové čatní s povidly a řapíkatým celerem


  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat 
  • 100 g švestkových povidel (2 plné polévkové lžíce)
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 50 g cibule (1 malá)
  • 10 g cukru krupice
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička octa
  • sůl, pepř
  • chilli koření nebo menší paprička pro ostřejší variantu


Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat cibuli a česnek, vmíchat cukr, nechat zkaramelizovat
- přisypat pokrájený celer, zalít octem a vínem, nechat odpařit alkohol
- vlít rajčata, 10 minut povařit
- vmíchat povidla, sůl, pepř a chilli, 10 - 15 minut povařit do zhoustnutí
.

Výborná omáčka ke grilovaným masům a zelenině, chipsům nebo třeba nachos.
Ale i k masu uzenému, vařenému, sýrům...


Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Řapíkatý celer zbavíme slupky s dlouhými vlákny. 
Rozkrájíme ho na malé kousky.
Slupku dobře odstraníme škrabkou na brambory.


Orestování a karamelizování

V menším hrnci rozehřejeme olivový olej.
Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.
Na mírném plameni občas promícháme.

Po 7 až 8 minutách, kdy začnou okraje cibule zlátnout, nasypeme cukr.
Nepřestáváme míchat, cukr začne za 2 až 3 minuty karamelizovat.
Zbarví se dohněda, začne se táhnout.


Uvaření

  • Do hrnce přidáme nadrobno pokrájený celer, minutu promícháváme.
  • Zalijeme lžičkou octa a po 10 vteřinách přilijeme bílé víno.
    Přivedeme k varu.
    Na mírném plameni za občasného míchání 2 až 3 minuty povaříme.
    Víno se zredukuje, odpaří se alkohol.

  • Přilijeme celý obsah plechovky s rajčaty.
  • Zvýšíme teplotu, přivedeme k varu.
    Teplotu snížíme, hrnec nezakrýváme.
    Promícháváme.

  • Po 10 minutách přidáme povidla, lžičku soli a lžičku pepře.
  • Stále na mírném plameni za občasného promíchání povaříme do zhoustnutí.
    Za zhruba 15 minut bude hotovo.
    Voda se vyvaří, čatní zhoustne, za vařečkou se začne dělat "cestička".

Pokud připravujeme ostřejší variantu, vmícháme také na špičku nože mleté chilli nebo jemně pokrájenou chilli papričku.
Čatní podáváme jako přílohu k masům nebo sýrům.


TIP!  Čatní můžeme připravit ve větším množství a v menších skleničkách ho sterilizovat.




Přejít na seznam receptů

2 komentáře: