pondělí 9. ledna 2012

Bábovka z cukroví

Bábovka z vánočního cukroví

 
  • různé druhy vánočního cukroví
  • mléko
  • vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy


Jak na to  

- pečené cukroví společně s oříšky a mandlemi sundanými z nepečeného cukroví rozsekat v robotu
- nepečené cukroví pokrájet na kousky
- vše smíchat s práškem do pečiva, mlékem a vejci
- nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a dalších 30 - 40 minut při 150 °C
.

Vánoce jsou pár dní za námi a v krabicích zůstávají zbytky cukroví. Co s ním? Pár pěkných kousků můžeme dát do mrazáku a použít třeba na Velikonoce. 
A nebo z něho upečeme bábovku! Pokaždé chutná jinak, jednou je větší, jednou menší, někdy světlá, jindy tmavá. 
Ale vždycky voní po rumu, vanilce, čokoládě a oříšcích!


Příprava formy

Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.

Opáčko pro jistotu.
  • Na dno formy nalijeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech jejich záhybů a ozdob.
  • Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky" .
  • Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
  • Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 C. 


Množství surovin

Zásadní otázkou je, jaké množství surovin použít, protože jeden rok zbyde cukroví hodně a jindy méně.
Tak orientačně:
  • 4 hrnky namletého a rozkrájeného cukroví
  • 1 hrnek mléka
  • 1 - 2 vejce
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Mělo by převažovat cukroví pečené.
Ideální poměr je tři hrnky pečeného a jeden nepečeného, maximálně dva ku dvěma.
V případě, že převažuje nepečené, je vhodné těsto nastavit polohrubou moukou.
Pokud zbylo cukroví málo, množství ostatních surovin poměrově snížíme a upečeme bábovku menší.



Těsto

  • Nepečené cukroví zbavíme oříšků a mandlí, pokrájíme ho na malé kousky.
  • Pečené cukroví společně s oříšky a mandlemi rozdrtíme nebo rozsekáme v robotu na sypkou hmotu.

  • Do mísy nasypeme rozdrcené cukroví.
  • Vmícháme k němu prášek do pečiva a pokrájené nepečené cukroví.

  • Vejce rozkvedláme v mléce, směs nalijeme do mísy.
  • Vařečkou zpracujeme hladké hustší těsto.


Pečení

Těsto těsně před vložením do trouby nalijeme do formy.
Opatrně uhladíme, dáme péct.

  • Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C.
  • Pečeme dalších 30 až 40 minut.
  • Propečenost vyzkoušíme špejlí.
  • Píchneme do bábovky, když je po vytažení čistá, je upečeno.
    Pozor na záměnu s rozpuštěnou čokoládou v bábovce, ta se bude na špejli lepit vždy.

Bábovku vyklopíme, ideálně na mřížku, a necháme ji vychladnout.
Před podáváním ji můžeme posypat cukrem moučkou.





TIP!  Bábovka je jedním z nejrychleji připravených moučníků, dá se připravit v různých variantách.
Například ořechové, tvarohové se smetanoujablkové s čokoládou, mandlové, čokoládové.

TIP!  Pokud upečené vánoční perníčky nezměkly, nevyhazujeme je!
Rozdrtíme je nebo rozsekáme a upečeme bábovku perníkovou.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: