čtvrtek 12. ledna 2012

Pečené kuře

Pečené kuře



  • vykuchané kuře cca 1 500 g
  • 50 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • 60 g másla
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • sůl 


Jak na to  

- uvolnit kůži na prsou opláchnutého a osušeného kuřete, vložit kousky másla
- ze všech stran i zevnitř nasolit
- položit do pekáče na silnější plátky slaniny prsy dolů, poklást zbytkem másla a slaniny
- podlít malým množstvím vody, péct 20 minut zakryté při 180 °C
- stáhnou teplotu na 150 °C, po 20 minutách kuře obrátit, do výpeku vmíchat mletou papriku, polít
- po 20 minutách slít šťávu, péct bez zakrytí 30 - 40 minut při 180 °C, polévat šťávou
.

Pokud koupíme kuře mražené, necháme ho před pečením rozmrazit!
Zkontrolujeme, jestli není s droby. Pokud ano, nezapomeneme vyndat sáček s vnitřnostmi, který je vložený uvnitř. Použijeme na polévku.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Kuře opláchneme studenou vodou a vysušíme.
Uvolníme kůži na prsou, vložíme kousky másla. Z uvedeného množství zhruba jednu polovinu.
Kuře nasolíme, i uvnitř.



Ze slaniny ukrojíme dva silnější plátky, dáme na dno pekáčku.
Položíme kuře, prsy dolů.
Pokryjeme zbytkem na plátky pokrájeného másla a slaniny.
Podlijeme 50 mililitry vody.



Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby.
Po 20 minutách stáhneme teplotu na 150 °C.
Po dalších 20 minutách kuře otočíme a zároveň vmícháme 1 čajovou lžičku sladké papriky do vypečené šťávy. Promícháme, kuře šťávou bohatě polijeme.
Pečeme zakryté dalších 20 minut, přibližně v polovině ještě jednou polijeme.
Po hodině pečení kuře vyndáme z pekáčku, vypečenou šťávu slijeme do hrnku.
Stáhneme i výpeky ze stěn, dodají chuť a barvu sosu.
Kuře vrátíme zpět na pekáč.
Teplotu zvýšíme na 180 °C.
Bez zakrytí pečeme dalších 30 - 40 minut dozlatova.
Často a bohatě potíráme slitou šťávou z hrnku.


Před porcováním necháme kuře 10 minut odpočinout.
Podáváme s vařeným bramborem nebo s chlebem.

TIP!  Šťávu na polití můžeme lehce zahustit. Přivedeme k varu, přidáme v 0,5 dcl studené vody rozmíchanou zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé mouky. Za občasného promíchání povaříme 10 minut na mírném ohni, bez zakrytí. Podle potřeby přisolíme.

TIP!!  Ke kuřeti si můžeme upéct také nádivku.

TIP!!!  Máslo před vložením pod kůži obalíme v bylinkách, čerstvých nebo sušených.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat