středa 11. dubna 2012

Jednohubky z mletého masa

Jednohubky z mletého masa


  • 1000 g mletého masa 
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 50 ml mléka
  • 3 čajové lžičky sušeného česneku
  • 3 čajové lžičky soli
  • 3 čajové lžičky mletého pepře
  • 1 - 2 čajové lžičky chilli koření
  • slunečnicový olej nebo sádlo na smažení 


Jak na to  

- jemně umleté maso dobře smíchat se všemi ingrediencemi
- tvořit kuličky o průměru cca 3 cm, osmažit
.

Jednohubky výborně doplní pohoštění k vínu nebo pivu. 
Podáváme teplé i studené, doplněné různými dresinky, hořčicí nebo marmeládou.

Maso, ideálně 2/3 hovězího zadního a 1/3 vepřové plece, nameleme co nejjemněji.
Pokud koupíme hotové mleté, stejně ještě doma na mlýnku přemeleme nebo pomocí robota nasekáme sekáčkem. 

Všechny suroviny důkladně promícháme. Rukou prohněteme, aby bylo koření rovnoměrně rozložené. Na závěr zpracování párkrát bouchneme směsí na pracovní desku nebo prkénko.
Vytlačíme tím vzduch, jednohubky se nebudou při smažení trhat.

Připravíme si zkušební vzorek.
Malou placičku osmahneme v menším hrnku nebo na malé pánvičce, ochutnáme.
V případě potřeby přidáme koření.

Vytvoříme kuličky o průměru maximálně 3 centimetrů.
Na zahřátou pánve nalijeme olej nebo rozpustíme sádlo.
Nalijeme zhruba do výšky 1 - 1,5 centimetru. 

Připravené kuličky smažíme 2 - 3 minuty, obracíme, aby byly ze všech stran rovnoměrně propečené.
Po vyndání z pánve na okamžik pokládáme na papírovou utěrku nebo ubrousek, vsákne se přebytečný olej.


Podáváme teplé nebo necháme vychladnout a servírujeme jako součást studených mís nebo samostatně jako přílohu k vínu nebo pivu.



TIP!  Výbornou kombinaci zvolíme, použijeme-li jako přílohu k namáčení hustý brusinkový kompot.

TIP!!  Podle chuti můžeme přidat i jiné koření.
Kari, majoránku, rozmarýn, tymián... Nebo nasekat čerstvé bylinky.
Pozor, aby byly opravdu velice jemně posekané, do směsi by neměly přijít žádné větší kousky, při smažení by se kuličky trhaly.
Proto ani nedáváme cibuli a česnekem ochutíme pouze sušeným.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat