úterý 10. dubna 2012

Mazanec

Mazanec nejenom velikonoční


  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g 12% sladké smetany 
  • 120 g másla
  • 120 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 10 g rozinek a 20 ml rumu
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce (na potření)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu 
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • kůra z citronu


Jak na to  

- ve vlažném mléce promíchat lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- do proseté mouky vmíchat sůl, cukr a kůru z citronu
- dobře vypracovat s kváskem, žloutky prošlehanými ve smetaně a zbytku mléka, extraktem a vlažným máslem
- poprášit moukou, zakrýt, nechat 90 minut v teple kynout
- vytvarovat mazanec, zakrýt, nechat 10 - 15 minut kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, péct 10 minut při 180 °C a 30 - 35 minut při 150 °C
.

Příprava a kvásek

Rozinky několik desítek minut před přípravou propláchneme horkou vodou.
Chvilku je necháme okapat.
Nasypeme je do hrnku nebo misky a zalijeme 20 mililitry rumu.

Máslo mírně zahřejeme.
Necháme ho rozpustit, odstavíme.

Připravíme kvásek.
V hrnku zahřejeme mléko na tělovou teplotu.
Odstavíme.
Vmícháme jednu čajovou lžičku cukru, jenu čajovou lžičku mouky a rozdrobené droždí.
Za 10 až 15 minut budeme mít hotový kvásek.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.


Těsto a kynutí

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Vmícháme sůl, cukr a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
    Vše dobře promícháme.
    U kynutých těst prosetí nikdy nevynecháme, mouku tím provzdušníme, těsto pak bude lépe kynout.
    Z citronu strouháme pouze vrchní vrstvu, bílá část kůry je nahořklá.

  • Ve smetaně vidličkou dobře rozmícháme žloutky.
  • Do mouky postupně zapracujeme:
     - kvásek, žloutky rozmíchané ve smetaně a vanilkový extrakt
     - na závěr vlažné rozpuštěné máslo
    Tuk přidáváme vždy až nakonec, pokud by šel na řadu jako první, mouka by jím hodně nasákla, ztěžkla by, těsto by hůře kynulo.

  • Vše důkladně zpracujeme.
  • Do těsta se snažíme dostat co nejvíce vzduchu, proto nevynecháme zpracování vařečkou.
    Vařečku uchopíme prohlubní k sobě, těsto postupně přemisťujeme od jednoho okraje mísy k druhému, co nejvíce ho nadzdviháváme.

  • Pokud je boj s vařečkou příliš vysilující, přendáme těsto na pracovní desku.
  • Upravíme ho do bochánku, dlaní ho promáčkneme, v půlce přeložíme, pootočíme.
    A stále do kola: promáčkneme, přeložíme, pootočíme... 
    Tyto tři kroky opakujeme tak dlouho, dokud nebudeme mít těžší hladké nelepivé těsto.
    Může to trvat i více než deset minut!

  • Na závěr hnětení do těsta zapracujeme rozinky.
  • Těsto vrátíme do mísy.
    Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
    V pokojové teplotě na místě bez průvanu ho necháme 80 až 90 minut kynout.
    Těsto přibližně 2x zvětší objem.


Druhé kynutí

Vykynuté těsto přendáme na moukou lehce poprášenou pracovní desku.
Prohněteme ho a zpracujeme do tvaru mazance.

Na plech položíme pečicí papír nebo folii nebo ho jemně potřeme máslem.
Položíme mazanec.
Zakryjeme ho utěrkou a necháme ještě 15 až 20 minut kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 


Pečení

V hrnku vidličkou dobře rozšleháme vajíčko.
Mazanec s ním před vložením do trouby potřeme.
Můžeme ho také posypat jemnými plátky mandlí.

  • Dáme péct do dobře rozehřáté trouby.
  • Po 10 minutách pečení snížíme teplotu na 150 °C.
  • Pečeme ještě dalších 30 až 35 minut dozlatova
  • Vyzkoušíme špejlí, pokud je po vytažení čistá, bez kousků těsta, je upečeno.

Upečený mazanec vyndáme z trouby, necháme ho na mřížce vychladnout.
Mazanec podáváme samotný nebo s máslem a medem, marmeládou, Nutelllou.


2 komentáře:

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak péct v horkovzdušné troubě? Stačí snížit teplotuze 180 cca na 170-160 nebo bude lepší zakrýt těsto alobalem? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      v tomto bohužel neporadím, v horkovzdušné troubě nepeču.
      Ale obecně se při pečení v této troubě teplota používá nižší než v klasické, tak bych pro začátek nastavila 170 °C, po cca 10 minutách stáhla na 150.
      Alobalem bych mazanec zakryla podle potřeby, až když by začal tmavnout, ale těsto by ještě nebylo propečené.
      V každém případě, budu vděčná, pokud napíšete, jak se povedl a při jakých teplotách jste pekla.
      Děkuji!

      Vymazat