úterý 17. dubna 2012

Slaný koláč z listového těsta I. - francouzský

Slaný koláč z listového těsta ve francouzském stylu


 
Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.

Korpus
  • 250 g listového těsta
  • kousek másla na vymazání formy
  • fazole - jako zátěž těsta při pečení

Náplň
  • 250 g ricotty 
  • 150 g (100 + 50) výrazného sýru s modrou plísní (Bleu d´Auvergne, Roquefort, ...)
  • 200 g 30% smetany
  • 4 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • mletý pepř
  • čerstvé bylinky - tymián, bazalka, oregano 
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 1 malá cibule

Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy dát menší kruh, na něj položit větší, urovnat
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem, cibulí a nasekanými ořechy
- péct 10 minut při 180 °C, teplotu stáhnout na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut dozlatova
.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 
 
Formu vymažeme máslem.
Utrhneme kus obalu, nabereme malý kousek másla, pomažeme celý vnitřek formy. 

Těsto rozdělíme na půlku.
První polovinu rozválíme do kruhu o průměru přibližně 24 centimetrů, položíme na dno formy. Druhou vyválíme o průměru větším o 3 - 4 centimetry, abychom pokryli i boky.
Položíme do formy na první kruh.
Při pečení se obě vrstvy spojí, spodek koláče bude silnější, kraje tenké a křupavé.

Okraje upravíme tak, aby byly ukončené zároveň s vrškem formy.
Buď jen pomocí prstů natlačíme nebo přejedeme přes těsto, které leží na horní hraně formy válečkem.
Tím se přebytečné kousky těsta odkrojí.

Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, na spodek položíme vystřižený kus pečicího papíru a nasypeme fazole.
Propíchnutím těsta a zatížením fazolemi zabráníme vyboulení spodku koláče při pečení. 

Dáme na 8 minut zapéct.
Vyndáme, troubu nevypínáme.

Odstraníme papír a fazole.
Ty necháme úplně vychladnout, schováme na příští pečení. Pokud bychom je uklidili ještě teplé, zvlhly by a zplesnivěly.




Připravíme náplň. 
Jádra ořechů nasekáme na hrubo, cibuli nakrájíme na kolečka, sýr na menší kostičky.
Jednu třetinu (50 gramů) pokrájeného sýra oddělíme.

V míse smícháme ricottu se 100 gramy sýra a se smetanou.
Po jednom vmícháme vejce.
Další vejce přidáme až když je to předchozí důkladně rozmíchané, aby se všechna s ricottou dobře propojila.

Osolíme, přidáme pepř a nasekané bylinky.
Nešetříme s nimi!
Pokud nemáme bylinky čerstvé, můžeme nahradit sušenými. 

Dobře vše rozmícháme, nalijeme na předpečený korpus.
Posypeme hruběji umletými/nasekanými ořechy, 50 gramy odloženého sýra, kolečky cibule a čerstvě mletým pepřem.

Vrátíme do trouby, po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C.
Pečeme dalších 30 - 40 minut dozlatova.
Povrch může být lehce vyboulený, po zchladnutí opět klesne. 

Před servírováním necháme 5 minut odpočinout.
Výborný je teplý i podávaný zastudena.







TIP!  Náplň můžeme obměnit a připravit koláč ve stylu italském.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat