úterý 17. dubna 2012

Slaný koláč z listového těsta I. - francouzský

Slaný koláč z listového těsta ve francouzském stylu

 
Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.


Korpus

  • 250 g listového těsta
  • kousek másla na vymazání formy
  • fazole - jako zátěž těsta při pečení


Náplň

  • 250 g ricotty 
  • 200 g 30% smetany
  • 150 g (100 + 50) výrazného sýru s modrou plísní, např. Bleu d´Auvergne, Roquefort, Gorgonzola...
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 1 malá cibule
  • sůl, mletý pepř
  • čerstvé bylinky - tymián, bazalka, oregano... 


Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy urovnat větší kruh, potřít vejcem, položit menší
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem, cibulí a nasekanými ořechy
- péct 10 minut při 180 °C, teplotu stáhnout na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut dozlatova
.

Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 
 
  • Do kousku alobalu dáme ždibec studeného másla, pomažeme s ním celý vnitřek formy.
  • Z pečicího papíru vystřihneme kruh o průměru dna formy.

  • Listové těsto rozdělíme na půlku.
  • První polovinu rozválíme do kruhu o průměru přibližně 28 centimetrů (dno plus stěny formy).
    Urovnáme ho do formy, okraje srovnáme zároveň s hranou formy.
    Rozklepneme jedno vajíčko, prošleháme ho vidličkou a potřeme s ním těsto ve formě.
    Zbytek vejce přidáme ke třem vajíčkům do náplně.
    Těsto s krajem formy zarovnáme pomocí prstů nebo ho přes okraj ohneme směrem ven a přejedeme po něm válečkem, přečnívající kousky těsta se tím díky ostré hraně odkrojí.

  • Druhou půlku těsta vyválíme do kruhu o průměru dna formy, tedy přibližně 24 centimetrů.
  • Urovnáme ho na těsto potřené vajíčkem.
    Při pečení se obě vrstvy spojí, spodek koláče bude silnější.

Druhou variantou je celé těsto rozválet najednou a korpus mít na stejně silný na spodku i krajích.


Zapečení korpusu

Těsto na dně propíchneme na několika místech vidličkou.
Položíme na něj vystřižený kus pečicího papíru, na papír nasypeme fazole.
Zabráníme tím vyboulení spodku korpusu při zapečení. 

Korpus dáme zapéct do rozehřáté trouby.
Po 8 minutách ho vyndáme, odstraníme fazole i papír.
Zapečený korpus necháme ve formě.
Troubu nevypínáme!


Příprava náplně

Zatímco se korpus zapéká, připravíme náplň.
Jádra ořechů nasekáme nahrubo.
Bylinky opláchneme, osušíme a pokrájíme na malé kousky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.

Sýr pokrájíme na menší kostičky.
Padesát gramů sýra si odložíme stranou.

  • V míse smícháme ricottu se 100 gramy kostiček sýra a se smetanou.
  • Po jednom vmícháme vejce.
    Další vejce přidáme až když je to předchozí důkladně rozmíchané, aby se všechna s ricottou dobře propojila.

  • Vmícháme jednu zarovnanou čajovou lžičkou soli, podle chuti mletý pepř a nasekané bylinky.
  • Dobře vše rozmícháme a nalijeme na předpečený korpus.

  • Povrch posypeme mletými ořechy, 50 gramy kostiček sýra, kolečky cibule a čerstvě mletým pepřem.


Pečení

Formu s koláčem vložíme do rozehřáté trouby.

  • Po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C.
  • Pečeme dalších 30 až 40 minut dozlatova.
  • Povrch může být lehce vyboulený, po zchladnutí ale opět klesne.

Koláč před servírováním necháme 5 minut odpočinout.
Výborný je teplý, ale i podávaný za studena.





TIP!  Pokud nemáme bylinky čerstvé, můžeme je nahradit sušenými.

TIP!  Fazole necháme úplně vychladnout, schováme si je na příští pečení. Pokud bychom je uklidili ještě teplé, zvlhly by a zplesnivěly.

TIP!  Místo listového těsta můžeme korpus upéct z těsta křehkého.
Tak jako u Quiche.

Křehké těsto
  • 200 g hladké mouky, ideální je s menším obsahem lepku
  • 100 g studeného másla
  • 8 g soli (1 čajová lžička)
  • 3 - 4 polévkové lžíce studené vody
  • 1 žloutek
Rychle zpracujeme studené máslo s osolenou moukou na drobenku, zapracujeme žloutek a vodu.
Těsto zabalíme a dáme odpočinout do chladna.

TIP!  Náplň můžeme obměnit a připravit koláč ve stylu italském.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat