středa 15. srpna 2012

Bábovka mandlová

Bábovka, tentokrát mandlová


  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
  • 200 ml 12% smetany
  • 180 g cukru krupice
  • 50 ml mandlového likéru (např. Amaretto nebo Barbero)
  • 30 g nasekaných mandlí
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání a vysypání formy 


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku, cukr, prášek do pečiva a nasekané mandle
- vmíchat smetanu, vejce, olej, Amaretto, extrakt, šťávu z citronu
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 20 minut při 180 °C a 30 - 40 minut při 150 °C
.

Voňavá, rychle připravená, nenáročná.


Příprava formy

Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.

Tak opáčko pro jistotu:
  • Na dno formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob.
  • Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".
  • Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem ji naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
  • Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

V míse nejdříve smícháme suché ingredience.
Tedy prosetou mouku, cukr, prášek do pečiva a nasekané mandle.

Vmícháme smetanu, vejce, olej nebo rozpuštěné vlažné máslo nebo Heru.
Pro vůni přidáme likér Amaretto nebo Barbero, šťávu z citronu a vanilkový extrakt.
Pečlivě promícháme.

Těsně před vložením do trouby těsto opatrně nalijeme do formy.
Dáme pozor, abychom přitom nestáhli strouhanku nebo mouku ze stěn.
Pokud bychom těsto před pečením nechali stát ve formě delší dobu, strouhanka/mouka ze stěn formy by zvlhla a spojila se s těstem.
Vyklopit upečenou bábovku bez problémů by pak byl nadlidský úkol.



Upečení

  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Po 20 minutách pečení teplotu stáhneme na 150 °C.
  • Pečeme dalších 35 až 40 minut. 
  • Celkem tedy pečeme 55 až 60 minut.
  • Do bábovky zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, bez zbytku těsta, je upečeno.

Bábovku vyklopíme z formy, na mřížce ji necháme vychladnout.
Před podáváním ji posypeme cukrem moučkou.


TIP!  Bábovku můžeme upéct v různých variantách. Třeba bábovku smetanově tvarohovouořechovouolejovoujablkovou s čokoládoučokoládovou nebo v čase povánočním ze zbytku cukroví.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat