čtvrtek 16. srpna 2012

Cibulačka - Soupe à l'oignon

Cibulačka - tradiční francouzská polévka


  • 1000 ml hovězího nebo drůbežího vývaru nebo bujonu nebo vody
  • 600 g cibule 
  • 200 ml bílého vína
  • 100 g tvrdého sýra (Gruyére, Ementál, Beaufort, Comté, Abondance)
  • 70 g másla
  • 20 g  hladké mouky (1 polévková lžíce)
  • 5 cl koňaku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano
  • bílá bageta
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- plátky cibule a bylinky restovat na oleji s máslem 50 - 60 minut na mírném plameni
- zalít bílým vínem, nechat odpařit alkohol
- zasypat moukou, 2 minuty promíchávat
- přilít koňak, po půl minutě zalít vývarem, promíchávat
- 30 minut povařit
- dochutit solí, pepřem
- nalít do zapékacích misek, položit opečenou bagetu, posypat strouhaným sýrem, minutu zapéct pod grilem
.

Tradiční francouzská polévka, která krásně voní a hřeje. Na její přípravu potřebujeme jen pár kvalitních surovin.


Restování cibule

Z bylinek svážeme svazek, tedy bouquet garni.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na tenké plátky.

V hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem.
Nasypeme cibuli, přidáme i svázané bylinky.
Za občasného promíchání a na velmi mírném plameni 50 až 60 minut restujeme.
Cibule krásně ztmavne, pustí chutě a vůně.
Opravdu takto dlouho. 
Pomalým smažením se z cibule uvolňuje sacharid inulin, který zkaramelizuje a vytvoří nezbytný základ pro správnou chuť polévky. 


Zahuštění jíškou a povaření

  • Pod hrncem s dohněda orestovanou cibulí zvýšíme teplotu.
  • Přilijeme bílé víno.
    Okolo 2 minut promícháváme.
    Odpaří se alkohol, na dně hrnce bude opět jen cibule, která do sebe natáhla vůni a chuť vína.

  • Do hrnce přisypeme hladkou moukou.
  • Dvě minuty promícháváme.
    Přilijeme koňak.

  • Po zhruba půl minutě za stálého míchání zalijeme jedním litrem horkého hovězího vývaru.
  • Rychle a dobře promícháme, aby se nenadělaly hrudky.
    Vývar může být i kuřecí. Pokud nemáme ani jeden k dispozici, nahradíme vývarem připraveným z bujonové kostky. Nebo použijeme čistou vodu.

  • Hrnec zakryjeme poklicí.
  • Okolo 30 minut necháme na mírném plameni probublávat.
    Občas promícháme, hlavně ode dna.

  • Hotovou polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.


Příprava baget

Než se polévka povaří, připravíme bagety.
Rozkrájíme je na přibližně jeden až jeden a půl centimetru silné plátky.
Z obou stran je pomažeme tenkou vrstvou másla.

Dobře rozehřejeme na sucho pánev.
Bagety z obou stran opečeme dozlatova.
Tuk na pánev nedáváme, na opečení zcela stačí máslo, kterým jsou bagety pomazané.


Servírování

Na jemném struhadle nastrouháme sýr.
Vybereme jednu ze tří možností podávání.

  • Cibulačku nalijeme do misek vhodných k zapékání.
  • Na každou porci položíme opečenou bagetu, posypeme ji nastrouhaným sýrem.
    Na půl až jednu minutu vložíme pod rozehřátý gril.

  • Cibulačku můžeme podávat i bez zapečení pod grilem.
  • Opečená bagety posypeme sýrem, položíme je do hlubokého talíře nebo misky.
    Těsně před servírováním je zalijeme velmi horkou polévkou.

  • Další možností je zapéct jen bagety se sýrem.
  • Bagety opečeme na pánvi.
    Naskládáme je na plech, posypeme sýrem a dáme do trouby nebo pod gril zapéct.
    Takto zapečené plátky bagety pokládáme těsně před podáváním na jednotlivé porce cibulačky.




2 komentáře:

  1. No tak ale ta cibulačka vypadá B O Ž S K Y!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík!
      A taky božsky chutná!
      Už jsem ji dlouho nevařila, musím napravit.
      Cibule je po skoro hodině pomalého restování úžasná a na výsledné chuti je ten čas hodně znát.

      Vymazat