úterý 28. srpna 2012

Fazolky nakyselo

Fazolové lusky nakyselo se zakysanou smetanou (nebo na sladko)


  • 500 g fazolových lusků
  • 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g zakysané smetany (nebo 30% ke šlehání)
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 60 g másla
  • 40 g polohrubé nebo hladké mouky
  • ocet, sůl, cukr, pepř


Jak na to  

- fazolové lusky pokrájet, blanšírovat je nebo povařit do měkka 
- na másle zesklovatět cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- vmíchat smetanu, přivést k varu, nasypat fazolky, prohřát, dochutit, vypnout
.

Podle receptu připravíme také fazolky na smetaně ve sladší variantě.
Místo zakysané smetany použijeme smetanu s 30 procenty tuku. Nebo, v odlehčené variantě, smetanu dvanáctiprocentní. A při dochucování vynecháme ocet, nedáme ho ani do vody na povaření lusků.


Příprava

Fazolové lusky omyjeme, konce odkrojíme nebo odstřihneme.
Některé odrůdy mají po obvodu tuhá vlákna, stáhnutím je odstraníme.
Lusky nakrájíme na menší kusy.
Buď rovnou na sousta nebo na jedno překrojení na talíři.


Vaření fazolek

V dalším kroku máme na výběr ze dvou variant
Fazolky buď blanšírujeme nebo je povaříme do měkka.
Blanšírování je lepší volbou.


Varianta blanšírování
  • Do hrnce nalijeme dva litry vody.
    Vmícháme do ní jednu polévkovou lžíci octa a jednu zarovnanou polévkovou lžíci soli.
    Přivedeme k varu.

  • Ke sporáku si připravíme mísu nebo hrnec s ledovou vodou. 
  • Pokud máme, přidáme do vody i kostky ledu.
  • Fazolky nasypeme do vroucí vody.
  • Za zhruba 4 minuty je děrovanou naběračkou přendáme do vody ledové.
    Po chvilce je scedíme a necháme okapat.
    Ponořením do ledové vody okamžitě přerušíme proces varu, fazolky budou mít lepší barvu, chuť a budou lehce křupavé,

Varianta s uvařením do měkka
  • Do hrnce nalijeme jeden a čtvrt litru vody.
    Vmícháme do ní jednu polévkovou lžíci octa a jednu vrchovatou čajovou lžičku soli.
    Přivedeme k varu.

  • Do vroucí vody nasypeme fazolové lusky.
  • Teplotu stáhneme, hrnec zakryjeme poklicí.
    Lusky vaříme na mírném plameni okolo 15 minut do měkka.
  • Fazolky vyndáme děrovanou naběračkou, v cedníku je necháme okapat. 
  • Lusky by měly být měkké, ale nerozvařené.
    Vývar můžeme odložit a použít ho na přípravu omáčky.


Cibulová jíška 

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Na pánvi na mírném plameni rozpustíme máslo.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Stále na mírném plameni okolo 5 minut promícháváme.
Cibule zesklovatí.

Přisypeme mouku, promícháváme.
Za 2 minuty bude hotová světlá jíška.


Uvaření omáčky a dokončení

  • Jíšku zalijeme 500 mililitry studeného nebo vlažného kuřecího vývaru nebo vývaru z fazolek nebo jen vodou.
  • Důkladně přitom promícháváme, aby se neudělaly hrudky.
    Přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
    Na mírném plameni za občasného promíchání 15 až 20 minut povaříme.

  • Pokud chceme mít omáčku hladkou, bez cibule, tak ji nyní scedíme.
  • Do omáčky vmícháme smetanu a fazolky.
    Podle chuti přisolíme, přikyselíme, případně přisladíme a opepříme.
    Přivedeme k varu a ihned vypneme.
    Do omáčky můžeme vmíchat jen smetanu, fazolky pak přidáváme do jednotlivých porcí na talíři.

Fazolky nakyselo nejčastěji podáváme s bramborem nebo knedlíkem kynutým, kynutým houskovým nebo hrnkovým. Do omáčky můžeme vmíchat pár snítek nasekaného kopru.
Fazolky na kyselo nebo na smetaně výborně doplní plátek uvařeného hovězího masa nebo vejce vařené či ztracené.


TIP!  Lze použít i mražené lusky. Většinou se před zmrazením blanšírují, takže je stačí nerozmrazené vsypat do vroucí vody, po dvou minutách je scedit a nechat okapat.

TIP!  Cibuli v jíšce můžeme vynechat.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, paní Hanko! Omlouvám se, že Vám zase píši, v mém případě již potřetí.Ale dnes jsem opět, jak jinak, použil Váš recept. Tedy návod na přípravu fazolových lusků nakyselo se smetanou. Opět vynikající recept! Věřte mi, že za všechny pokrmy, resp. recepty, které jsem použil dle Vás, jsem byl pochválen. Jednalo se o:"dušená mrkev s vepřovým masem, dršťková polévka z hlívy a dnes fazolové lusky". Pochvalu od mé rodiny si nenechávám pro sebe, ale směřuji ji na Vás. Děkuji a omlouvám se, že jsem Vám opět napsal. Amaterský kuchař Honza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Honzo,
      opět moc děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že jídla uvařená podle receptů vaší rodině chutnají a vám se podle nich dobře vaří.
      Dobrou chuť přeji!

      Vymazat
  2. Nejlepší recept na fazolky. Jeden z mála, kdy je uvedeno množství vody, což má na výslednou chuť velký vliv. U všech receptů i na guláše jsou uvedeny přísady v ks nebo dkg ale jestli litr nebo dva litry vody se nedozvíte. V jednoduchosti je ta dobrota. Zdraví a hezké dny přeje Bacil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za slova chvály, hezky se mně čtou.
      Také přeji hodně zdraví a krásně prožité nadcházející léto.
      Hana

      Vymazat