pátek 31. srpna 2012

Gulášová polévka

Gulášová polévka


  • 350 g hovězí kližky nebo krku
  • 250 g cibule (2 střední)
  • 250 g brambor (3 střední)
  • 50 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 40 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 30 g rajčatového protlaku (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, majoránka, kmín


Jak na to  

- na sádle/oleji nechat povolit slaninu, orestovat s cibulí
- krátce a zprudka osmahnout maso, podusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat protlak, česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku a papriku
- podlít, dusit doměkka, promíchávat, podle potřeby podlévat
- vodu vyvařit na tuk, nasypat mouku, opražit
- zalít vývarem, přidat pokrájené brambory a majoránku
- povařit do změknutí brambor
.

Klasická vydatná polévka.


Příprava

Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na malé kostky, tak 1 centimetr velké.
Slaninu a sloupnutou cibuli pokrájíme na drobné kostičky.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.

Pokud nemáme k dispozici hovězí vývar, svaříme v 1500 mililitrech vody jednu a půl kostky bujonu.


Restování

V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej.
  • Přidáme slaninu, minutu ji necháme na mírném plameni rozpouštět.
  • Nasypeme cibuli.
    Stále na mírném plameni za občasného promíchání restujeme 10 až 15 minut dorůžova.
  • Zvýšíme teplotu.
  • Maso zprudka a krátce orestujeme do hněda.
    Povrch masa se zatáhne, šťáva zůstane uvnitř, maso bude chutnější a šťavnatější.
    Teplotu zmírníme.
    Promícháváme do vyvaření vody, kterou maso pustilo.
    Na dně hrnce zbude pouze tuk.
  • Vmícháme utřený česnek a po pár vteřinách také rajčatový protlak.
  • Ještě okolo 15 vteřin restujeme.
    Přidáme jednu čajovou lžičku soli, půl lžičky mletého pepře a kmínu, dvě lžičky majoránky a mleté papriky.

Podušení masa

K masu nalijeme 200 až 250 mililitrů horké vody.
Maso by nemělo být úplně ponořené.
Snížíme teplotu, promícháme, zakryjeme poklicí.
Dusíme do změknutí masa.

Po chvilkách kontrolujeme a podle potřeby podléváme horkou vodou.
Stačí málo, vždy maximálně 50 mililitrů. 
Za 40 až 60 minut bude maso měkké. Za tu dobu bychom ho měli 3x až 5x podlít.
Pokud je maso stále tuhé, samozřejmě dobu vaření prodloužíme. U hovězího hodně záleží na druhu masa a stáří krávy nebo býka.
Maso by se ale nemělo úplně rozpadat, musíme počítat s tím, že se bude ještě okolo 20 minut vařit po přidání brambor.



Jíška

Jakmile je maso měkké, odkryjeme poklici a za stálého míchání necháme vydusit vodu.
Na dně hrnce zbyde opět pouze tuk.
  • Přisypeme mouku.
  • Na mírném plameni 2 až 3 minuty promícháváme.
  • Do hrnce nalijeme 1500 mililitrů vlažného vývaru nebo vody.
  • Stále mícháme, aby se z jíšky nenadělaly hrudky.
  • Mírně zvýšíme teplotu, přivedeme k varu.


Vložení brambor a dovaření

Oškrábeme brambory, nakrájíme je na kostky. 
Nasypeme je do polévky.
Vmícháme ještě jednu čajovou lžičku majoránky. 
Hrnec zakryjeme poklicí.
Vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut do změknutí brambor.

Ochutnáme, podle potřeby přisolíme nebo připepříme.
Pro pikantnější chuť můžeme jednotlivé porce posypat špetkou pálivé papriky.
Gulášovou polévku podáváme s chlebem nebo pečivem.

 







TIP!  Brambory bychom neměli loupat a krájet předem, ale až chvilku před přidáním do hrnce. Pokud by byly oloupané delší dobu na vzduchu, zhnědly by.
A pokud bychom si je připravili předem a zalili je vodou, aby nezhnědly, tak dlouhým máčením zase ztratí chuť, škrob a vitamíny.


Přejít na seznam receptů

8 komentářů:

  1. Konecne vidim recept na perfekny gulas tak ako ho robila moja mamina! Ja vsak pridam 1 lyzicku stiplavej madarskej papriky. Zboznujem Vas blog, dobre recepty a fotografie su prekrasne!
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný recept. Dělám sice trochu jinak, ale výsledek by mohl být podobný, a to nejlepší gulášovka na světě :D Dávám podstatně víc mleté papriky, klidně celý sáček a rovnou k tomu půl lžičky pálivé. Mňam. :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro,
      děkuji :), souhlasím, že domácí gulášovka je ta nejlepší! Určitě může být papriky více, tím se nic nezkazí.

      Vymazat
  3. Děkuji za výborný recept, sklidila několik pochval. Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kamilo, moc děkuji za milý komentář! Mám velkou radost, že chutnalo!!!

      Vymazat
  4. Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda máte zkušenosti se zavařováním této polévky do sklenic. Neudělá to nic, když je v tom mouka?
    Děkuji Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kamilo,
      je mně to líto, ale v tomhle bohužel neporadím, polévku jsem nikdy do sklenic nezavařovala. Určitě to jde, ale doporučuji obrátit se na někoho, kdo se tím zabývá.
      Mějte se hezky, Hana

      Vymazat