čtvrtek 23. srpna 2012

Hovězí na pivu Guinness a zázvoru

Hovězí na pivu Guinness


  • 500 g hovězí kýty
  • 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 300 g cibule (2 větší)
  • 150 ml tmavého piva Guinness
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 50 ml čerstvé šťávy z pomeranče
  • 40 g zázvoru
  • 12 g hladké mouky (vrchovatá polévková lžíce)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší tlustostěnná paprika
  • oregano, bazalka, tymián
  • sůl, pepř 
  • zakysaná smetana pro servírování (nemusí být) 


Jak na to  

- nakrájené maso krátce zprudka osmahnout, dát do pekáče
- na pánev přilít olej, nasypat cibuli, 8 minut restovat, přidat česnek a zázvor, 2 minuty restovat
- přidat papriky, 5 minut dusit, zasypat moukou, minutu restovat
- zalít pivem, minutu promíchávat, nalít vývar a rajčata
- osolit, opepřit, ev. přidat sušené bylinky, 2 minuty povařit
- maso promíchat s obsahem pánve, přidat šťávu z pomeranče a svazek bylinek
- péct zakryté 15 minut při 180 °C a cca 60 minut při 150 °C doměkka
- 10 - 15 minut dopéct odkryté při 180 °C
.

Příprava

Pokud nemáme hovězí vývar, povaříme ve 150 mililitrech vody půl bujónové kostky.

Maso opláchneme studenou vodou.
Dobře ho osušíme a nakrájíme na kostky.

Čerstvé stonky oregana, tymiánu a bazalky svážeme.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky, omytou papriku na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Zázvor oškrábneme a nastrouháme.
Slupka jde dobře odstranit seškrábnutím pomocí čajové lžičky. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Orestování masa a zeleniny, usmažení jíšky

  • Na pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci oleje.
  • Přidáme nakrájené maso.
    Ze všech stran ho zprudka a krátce opečeme do hněda.
    Po vložení na pánev se maso "přilepí" ke dnu, ale po chvilce samo povolí, nesnažíme se ho násilím odtrhnout.

  • Osolíme jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli.
  • Opečené maso přendáme do pekáčku nebo zapékací mísy.

  • Na pánev přidáme jednu polévkovou lžíci oleje a nakrájenou cibuli.
  • Na mírném plameni promícháváme.
    Po zhruba 8 minutách začnou okraje cibule zlátnout.

  • Do pánve k cibuli přidáme česnek a zázvor.
  • Po 1 až 2 minutách přisypeme nakrájenou papriku.
    Za občasného promíchání 5 minut restujeme.
    Vyvaří se voda z paprik, zelenina se začne smažit.

  • Vmícháme hladkou mouku.
  • Minutu až dvě stále na mírném plameni mícháme.
    Máme hotovou zeleninovou jíšku.


Guinness a povaření

Do pánve přilijeme pivo.
Mícháme.

Během chvilky se uvolní neboli deglazuje výpek ze dna a stěn pánve. 
Přilijeme vývar a celý obsah plechovky s krájenými loupanými rajčaty.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Pokud nebudeme přidávat čerstvé bylinky, vmícháme teď také po kávové lžičce sušeného tymiánu, oregana a bazalky.

Přivedeme k varu.
Okolo 2 minut na mírném plameni povaříme.


Pečení

Do pekáče k masu přilijeme směs z pánve.
Vmícháme šťávu z půlky pomeranče, položíme svazek bylinek.
Pekáč zakryjeme, dáme péct do rozehřáté trouby.

  • Po 15 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
  • Pečeme dalších 60 až 80 minut do měkka.
  • Vždy po 20 minutách promícháme, V případě potřeby, kdy směs hodně houstne, vmícháme 2 až 3 polévkové lžíce piva nebo vývaru.
  • Zvýšíme teplotu na 180 °C.
  • Bez zakrytí pečeme ještě 10 až 15 minut.

Podle chuti přisolíme a opepříme.
Hovězí na pivu Guinness podáváme s pečivem, chlebem, rýží, bramborem vařeným nebo opékaným, s bramborovými hranolky nebo různými plackami.
Na jednotlivé porce můžeme přidat malý kopeček zakysané smetany.

TIP!  Pivo Guinness má specifickou chuť i konzistenci, proto ho není vhodné nahradit jinou značkou.
 






Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat