úterý 4. září 2012

Ovocná smetanová omáčka

Ovocná smetanová omáčka na knedlíky, palačinky, lívance


  • 250 g ovoce např. jahod, borůvek, malin, ostružin, třešní, višní, rybízu...
  • 200 g 31 - 33% smetany (1 kelímek)
  • 50 - 80 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • šťáva z citronu pro dochucení


Jak na to  

- nahrubo rozmačkat ovoce, v hrnci ho smíchat s cukrem a vodou
- 2 - 3 minuty povařit
- podle potřeby dochutit cukrem nebo šťávou z citronu
- vmíchat vanilkový extrakt a smetanu
- přivést k varu, vypnout
.

Příprava

V menším kastrolku nahrubo vidličkou rozmačkáme opláchnuté ovoce.
Nebo ho předem nadrobno pokrájíme.
Podle chuti přidáme jednu až tři polévkové lžíce cukru moučky.
Přilijeme 25 mililitrů vody.
Dáme na sporák.


Povaření, zahuštění

  • Ovocnou směs na mírném plameni 2 až 3 minuty povaříme.
  • Mícháme.

  • Dochutíme cukrem nebo citronovou šťávou.
  • Podle druhu ovoce přikyselíme pár kapkami citronové šťávy nebo naopak přidáme další cukr.

  • Vmícháme smetanu a vanilkový extrakt.
  • Přivedeme k varu, hned vypneme.

Ovocnou smetanovou omáčkou přelíváme ovocné knedlíky z tvarohového těsta nebo z těsta bramborovéhokynuté ovocné knedlíkypalačinky nebo třeba lívance.
Výborně doplní i některé moučníky, minikoblížky, záviny.


TIP!
  Můžeme použít i ovoce zmrazené nebo scezené kompotované. 

Žádné komentáře:

Okomentovat