úterý 30. října 2012

Slané plněné rohlíčky

Slané plněné rohlíčky


Rozpis na 40 malých rohlíčků.


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/4 kávové lžičky cukru

Náplň

  • 200 g Gorgonzoly nebo jiného sýru s modrou plísní
  • 50 g cibule
  • 30 - 50 g sušených rajčat v oleji
  • 10 g nakládaných kaparů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • bazalka

Na potření a posypání

  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, slunečnicová nebo sezamová semínka...
  • 1 žloutek a 1 polévková lžíce mléka


Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a 2 polévkové lžíce mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, přilít kvásek a olej, důkladně zpracovat/prohníst těsto
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě 50 - 60 minut kynout
- smíchat suroviny na náplň
- vykynuté těsto rozdělit na 5 stejných dílů, každý rozválet do kruhu, rozdělit na 8 trojúhelníků
- k širší straně dát náplň, zabalit, nechat ještě 10 minut kynout
- potřít vajíčkem rozšlehaným s 1 polévkovou lžící mléka, dle chuti posypat semínky
- péct 13 - 15 minut při 180 °C
.

Rohlíčky se dobře hodí k pivu, vínu, na silvestrovský stůl, ke snídani, svačině či večeři.
Jsou výborné i ve sladké variantě.


Kvásek

Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Klidně vyzkoušíme prstem.
Z navážené mouky odebereme dvě polévkové lžíce a společně s cukrem je rozmícháme v mléce.
Do mléka rozdrobíme droždí.

Za 10 až 15 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, bude se nepravidelně vzdouvat.


Náplň

Než vykyne kvásek, připravíme náplň.

  • Sloupnutou cibuli najemno nakrájíme.
  • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
    Rajčata a kapary dobře scedíme.
    Společně s lístky bazalky je nožem nadrobno pokrájíme.

  • V míse vidličkou rozetřeme Gorgonzolu.
  • Smícháme ji s nakrájenou cibulí, nasekanými kapary a rajčaty a s utřeným česnekem.
    Přidáme lístky bazalky a mletý pepř.
    Nesolíme!
    Sýr, kapary a rajčata jsou slané dostatečně.

  • Dobře vše smícháme a zatím odložíme.


Těsto a kynutí

Do mísy prosejeme mouku, vmícháme do ní sůl.
Přilijeme kvásek a olej.
Vařečkou vše dobře promícháme.

  • Těsto přendáme na pracovní desku.
  • Upravíme ho do bochánku.

  • Těsto rukou důkladně a dlouho hněteme.
  • Bochánek těsta promáčkneme dlaní, přehneme ho, pootočíme.
    A opět, promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola dokud nebude těsto hladké, nelepivé a pružné.
    Může to trvat až 10 minut.

  • Zpracované těsto vrátíme do mísy.
  • Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
    Necháme ho při pokojové teplotě na místě bez průvanu 50 až 60 minut kynout.
    Správně vykynuté těsto zhruba zdvojnásobí objem.


Naplnění

  • Náplň i těsto rozdělíme na 5 stejných dílů.
  • Každý díl těsta rozválíme do kulatého tvaru o průměru přibližně 26 centimetrů.
    Nožem nebo rádýlkem ho rozdělíme na 8 trojúhelníků.
    Jeden díl těsta bude vážit zhruba 175 gramů.
    Kolo nemusí být extra pravidelné.

  • Na každý trojúhelník dáme k širší straně kousek náplně. 
  • Od širší strany také začneme motat.
    Krajní cípy přitom zahneme dovnitř, aby při pečení nevytekla náplň.

  • Zabalené rohlíčky lehce zahneme do tvaru rohlíčku.
  • Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem nebo fólii cípem dolů.
    Zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 10 až 15 minut kynout na plechu.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Upečení

V hrnku rozšleháme žloutek s jednou polévkovou lžící mléka. 
Rohlíčky potřeme a posypeme dle chuti mákem, kmínem, sezamem, slunečnicí, hrubozrnnou solí, semínky...

  • Plech s rohlíčky vložíme do dobře rozehřáté trouby.
  • Pečeme 13 až 15 minut dozlatova.

TIP!  Náplně můžeme připravit různé, například houbové, masové, zeleninové...
Třeba smícháme špenát a uzené, děkuji za tip v komentářích. 
Nebo místo různých směsí jen zabalíme plátek sýra a šunky.




4 komentáře:

  1. Tuhle osatku bych si prala mit zrovna pred sebou,ve chvili,kdy snidam:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) A úplně nejlepší jsou hned po vytažení z trouby!

      Vymazat
  2. Výborný recept! Rohlíčky posypávám lněným nebo sezamovým semínkem. Zkouším různé náplně, dneska jsem dělala se špenátem a uzeným a jsou také výborné!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu blogu a komentář! A také za inspiraci, uzené a špenát je výborná kombinace, určitě vyzkouším.

      Vymazat