středa 10. října 2012

Sušení hub

Sušení hub a tip na houbový olej


Jak na to  

- pevné a zdravé houby otřít vlhkým hadříkem
- nakrájet na půlcentimetrové plátky, rozložit na síto
- usušit, nasypat do uzavíratelné nádoby, přidat pár bobkových listů, uzavřít
.

Rostou, rostou a je třeba myslet také na zimu a houby konzervovat. Máme na výběr několik způsobů. Můžeme je naložit do octa nebo zamrazit.
Nebo je usušit, což je nejstarší a do dneška nejvíce používaný způsob konzervace. Se sušenými houbami si tak můžeme i v zimě dopřát oblíbené pokrmy jako kyselokulajdu, bramboračku, hovězí nebo vepřové plátky na houbách nebo třeba hubník.

 
Příprava

Na sušení vybereme pevné a zdravé kusy.
Dobře je očistíme od zbytků hlíny, listí, jehličí...
Houby nemyjeme, zbytečně by nasákly další vodu.
Stačí, když nečistoty otřeme vlhkým hadříkem.

Houby pokrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
Rozložíme je v jedné vrstvě na síto tak, aby se nepřekrývaly.


Sušení

Sušit můžeme venku při teplém slunečném počasí nebo v sušičce, v troubě, nad kamny, na ústředním topení.
Během sušení plátky hub několikrát obrátíme nebo je jemně prohrábneme, aby opadaly případné zbytky hlíny, listů a jiných nečistot.

Správně usušené houby se lámou a když je prohrábneme, tak slyšíme, jak "chrastí".
Uskladníme je do čisté suché sklenice se šroubovacím víkem.
Přidáme k nim bobkový list nebo pár kuliček pepře.
Zabráníme tím napadení hub moly.


Použití

Před použitím namočíme sušené houby na pár desítek minut do studené nebo horké vody.
Ve té studené si zachovají více aroma.
Místo vody můžeme použít mléko nebo, pokud je použijeme pod maso, klidně i víno.
Není od věci vzpomenout si den před plánovaným vařením a nechat je v lázni namočené přes noc.

Do polévek nebo houbových omáček použijeme i část výluhu.
Pokrm obarví a zvýrazní houbovou chuť.
V případě ale, že houby použijeme například do těstovin nebo rizota nebo potřebujeme mít pokrm světlý, scedíme je a výluh nepoužijeme.


Houbový olej

Ze sušených hub připravíme výborné dochucovadlo.
Použijeme ho na saláty, do polévek, omáček, těstovin...
Houbový olej se dá koupit, ale sami si ho vyrobíme za zlomek ceny. 
Například tady je k mání 250 mililitrů za 432,- korun.
Cena byla platná v roce 2012.

  • Pár sušených hub nalámeme nebo rozemeleme.
  • Dáme je do čisté sklenice nebo lahvičky, můžeme k nim přidat i čerstvé nebo sušené bylinky.
    Zalijeme je dobrým olivovým olejem a dobře uzavřeme.
    A pokud použijeme pěknou lahvičku, získáme originální jedlý dárek!





TIP!  Pro sušení je ideální použít například čisté síto proti hmyzu z okna nebo starou záclonu, kterou položíme třeba na sušák na prádlo.
Můžeme také plátky hub "navléct" na nit a sušit nad kamny nebo radiátorem.
Při sušení v troubě teplotu zapneme na 50 °C a necháme lehce pootevřená dvířka.

TIP!  Jednoduchým způsobem si připravíme houbové koření. Sušené houby rozdrtíme, uzavřeme do sklenice a máme výborné ochucovadlo do polévek, rizota, omáček...

TIP!  Sušením získají houby výraznější chuť a aroma, do pokrmů je proto přidáváme po menších dávkách.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat