středa 10. října 2012

Sušení hub

Sušení hub


Jak na to  

- pevné a zdravé kusy otřít vlhkým hadříkem
- nakrájet na půlcentimetrové plátky, rozložit na síto
- usušit, nasypat do uzavíratelné nádoby, přidat pár bobkových listů, uzavřít
.


Rostou, rostou a je třeba myslet také na zimu a houby konzervovat.
Máme na výběr několik způsobů, můžeme je naložit do octa nebo zamrazit.
Nebo je usušit, což je nejstarší a do dneška nejvíce používaný způsob konzervace. Se sušenými houbami si tak můžeme i v zimě dopřát oblíbené pokrmy jako kyselo, kulajdu, bramboračku, můžeme připravit hovězí nebo vepřové plátky na houbách nebo upéct hubník.


Na sušení vybereme pevné a zdravé kusy, dobře je očistíme.
Houby nemyjeme ve vodě, nečistoty otřeme vlhkým hadříkem.

Pokrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky a rozložíme v jedné vrstvě na síto tak, aby se nepřekrývaly.

Můžeme sušit venku při teplém slunečném počasí, v sušičce, v troubě nebo na ústředním topení.
Správně usušené houby se lámou a když je prohrábneme, tak "chrastí".




K dobře usušeným houbám přidáme bobkový list nebo trochu pepře. 
Zabráníme tím napadení hub moly.
Uskladníme do čisté suché sklenice se šroubovacím víkem.

Před použitím sušené houby namočíme do většího množství vody. Není od věci vzpomenout si den před plánovaným vařením a nechat v lázni přes noc.
Místo vody můžeme použít mléko nebo pokud je použijeme pod maso, tak klidně i víno.


TIP!  Pro sušení je ideální použít například síto z okna nebo starou záclonu, kterou položíme třeba na sušák na prádlo. Můžeme také houby "navléct" na nit a sušit nad kamny nebo radiátorem. Při sušení v troubě zapneme na cca 50 °C a necháme lehce pootevřená dvířka.

TIP!!  Jednoduchým způsobem připravíme houbové koření: sušené houby rozdrtíme a máme výborné ochucovadlo do polévek, rizota, omáček...

TIP!!!   Ze sušených hub můžeme připravit také houbovobylinkový olej k použití jako dochucovadlo. Například na saláty a do houbových jídel.
Pár sušených hub společně s čerstvými nebo sušenými bylinkami zalijeme dobrým olivovým olejem a dobře uzavřeme.
Houbový olej se dá také koupit, ale sami si ho vyrobíme za zlomek ceny. Například tady je k mání 250 ml za 432,- korun.
A pokud použijeme pěknou lahvičku, získáme originální jedlý dárek!

TIP!!!!  Sušením získají houby výraznější chuť a aroma, do pokrmů proto přidáváme po menších dávkách.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat