úterý 16. října 2012

Švédský koláč

Švédský tvarohový koláč


Rozpis na velký plech o rozměrech 30x 40 centimetrů.
Hrnek o objemu 250 mililitrů.


Suchá směs
  • 3 hrnky polohrubé mouky (560 g)
  • 1 necelý hrnek cukru krupice (220 g) - cca 2 cm pod okraj
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Tvarohová náplň
  • 3 kostky tučného tvarohu (750 g)
  • 1 necelý hrnek cukru krupice (220 g) - cca 2 cm pod okraj
  • 500 ml mléka
  • 3 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr nebo 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 20 ml rumu a 1 polévková lžíce rozinek (20 g) - nemusí být

Finální vrstva
  • 250 g másla (Hery)


Jak na to

- uvedené ingredience smíchat na suchou směs
- rozmíchat tvarohovou náplň
- plech potřít máslem
- na plech rovnoměrně nasypat 2 hrnky suché směsi
- nalít tvarohovou náplň
- zbytek suché směsi rovnoměrně nasypat na tvarohovou náplň

- poklást tenkými plátky másla
- péct 35 - 40 minut při 180 °C dozlatova 

.

Švédský koláč je jedním z nejrychleji hotových moučníků a přitom patří mezi ty nejlepší.


Pokud budeme přidávat rozinky, zalijeme v hrnku rumem, necháme pár desítek minut máčet.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do mísy prosejeme mouku, smícháme s cukrem a práškem do pečiva.
V jiné míse rozmícháme dohladka tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem/extraktem, mlékem, vejci a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.
Rozinky nalijeme i s rumem, ve kterém se máčely.
Vznikne hodně tekutá tvarohová náplň.
Je fajn použít ruční šlehač.


Vymažeme plech.
Můžeme odebrat malý kousek másla, rozehřát ho a mašlovačkou pomazat. Nebo ušetříme nádobí, uchopíme kostku másla a plech s ní potřeme.


Na plech nasypeme 2 hrnky suché směsi, uhladíme do stejně vysoké vrstvy.
Opatrně nalijeme tvarohovou náplň.
Mísu držíme těsně nad plechem, abychom co nejméně narušili povrch suché směsi. Nebo náplň nandáváme postupně pomocí naběračky.
Rovnoměrně posypeme zbytkem suché směsi.
Hodně studené máslo krájíme na tenké plátky a hned klademe vedle sebe.
Nerozkrajujeme předem, ihned po ukrojení dáme na směs. Pokud bychom si plátky předpřipravili, povolily by a slepily se k sobě.
Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme 35 - 40 minut dozlatova.
Krájíme po zchladnutí.






Přejít na seznam receptů

10 komentářů:

  1. proč "nejedlé recepty"?:)
    vše vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      Tak dlouho jsem dětem slibovala, že jim sepíšu recepty a postupy, až mně dcera založila tento blog a takto ho nazvala :)

      Vymazat
  2. takýto jednoduchý a pritom dobrý múčnik, no paráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo :-), tady se potvrzuje, že kolikrát ta nejjednodušší příprava nadělá nejvíc parády!

      Vymazat
  3. no ten recept znám,dělávám ho je moc dobrý.Ale dost drahý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na druhou stranu, když bychom porovnali cenu kupovanch zákusků a cenu surovin na jeden plech tohoto koláče, tak jsme pořád v plusu. A navíc, víme, co jsme použili za suroviny, že ten moučník nebude šizený!. Myslím, že jednou za čas se určitě vyplatí!

      Vymazat
  4. vynikajuci, pridala som este proskyne. vdaka za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že koláč chutnal. Tyhle tradiční, několik desetiletí prověřené recepty nikdy nezklamou :-)

      Vymazat
  5. Dnes jsem také pekl a přidal na tvaroh meruňky.Delikates.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář! Meruňky se výborně hodí a i tak vynikající koláč chuťově obohatí.

      Vymazat