pondělí 5. listopadu 2012

Dršťková polévka

Dršťková polévka



Na vývar
  • 600 g hovězího masa na vývar (žebra, hrudí, oháňka, morkové kosti)
  • 100 g mrkve
  • 30 g petržele
  • 30 g celeru
  • 1/2 cibule (60 g)
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 6 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)

Na dršťkovou
  • 500 g předvařených drštěk
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 1 větší cibule (120 g)
  • 20 g nastrouhaného zázvoru
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 15 g sladké mleté papriky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • chilli paprička nebo na špičku nože mletého chilli koření (nemusí být)
  • hrst majoránky (4 g - 1/2 balíčku)


Jak na to

- do studené vody vložit suroviny na vývar, přivést k varu, táhnout na mírném plameni 4 hodiny
- v osolené vodě uvařit doměkka očištěné předvařené dršťky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, dršťky, utřený česnek, ocet, kmín, pepř a podle chuti chilli, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku, ihned zalít 1,5 l vlažného vývaru
- 20 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.


Maso na vývar opláchneme a společně se zeleninou, kořením a půlkou cibule, na které necháme 1 vrstvu slupky, vložíme do hrnce.
Slupka z cibule vývar lehce obarví. 

Zalijeme 2000 mililitry studené vody, osolíme, přivedeme k varu, zakryté poklicí necháme 4 hodiny probublávat na velice mírném plameni.
Podrobný návod na vývar zde
Uvaření vývaru můžeme vynechat, pak místo něho použijeme vodu z vaření drštěk nebo ve vodě povařenou bujonovou kostku.

 
Předvařené dršťky propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou.
Vmícháme 1 čajovou lžičku soli, uvaříme skoro doměkka.
Budou se ještě 20 minut vařit v polévce.
Zcedíme.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, zázvor oškrábeme a nastrouháme, sloupnuté stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, za občasného promíchání necháme 6 - 8 minut na mírném plameni zesklovatět.
Vsypeme hladkou mouku, mícháme, usmažíme světlou jíšku.
Za zhruba 4 minuty bude hotová. 

Přidáme nastrouhaný zázvor, uvařené dršťky, mletý pepř, kmín, ocet a utřený česnek, 15 - 20 vteřin restujeme.
Jako poslední vmícháme sladkou papriku a hned zalijeme 1500 mililitry vlažného hovězího vývaru.
Při delším restování paprika hořkne, proto ji pár vteřin po vmíchání zaléváme.
Pokud chceme docílit mírně pikantní chuti, přisypeme špetku chilli koření nebo do hrnce vložíme celou lehce pálivou čerstvou papričku.
Důkladně promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky.
Zakryjeme poklicí, na mírném plameni vaříme 20 minut.
Občas, hlavně ode dna, promícháváme.

Vypneme, v dlani promneme hrst majoránky, vmícháme do polévky.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.
Zakryjeme, 5 minut necháme bez vaření dojít.
Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.
 


TIP!  Pokud nepoužijeme hovězí vývar, je fajn kořenovou zeleninu vložit do vody při vaření drštěk. Nebo malé množství mrkve, celeru a petržele nastrouhat a přidat do polévky zároveň se zázvorem.

TIP!!  Čím déle je polévka rozleželá, tím je lepší!

TIP!!!  Pokud polévku vaříme ze syrových nepředvařených drštěk, musíme je nejdříve důkladně vyčistit a doměkka uvařit.
V několika vodách pořádně vypereme.
Posypeme solí a důkladně vymneme.
Opláchneme.
Dáme do hrnce, zalijeme vodou, 15 minut vaříme. Slijeme, propereme, vodu vyměníme, opět 15 minut vaříme, opět slijeme a propereme v čisté vodě.
Nalijeme čistou vodu, osolíme a vaříme okolo 3 hodin doměkka.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat