pátek 30. listopadu 2012

Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.

Těsto
    • 450 g polohrubé mouky
    • 140 g cukru moučky
    • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
    • 250 g másla
    • 1 vejce
    • 2 polévkové lžíce mléka
    • 1 polévková lžíce šťávy z citronu (nebo octa)
    • citrónová kůra 
    • 1/4 kávové lžičky soli
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

      Jablečná náplň
      • 1000 g strouhaných jablek
      • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
      • 2 čajové lžičky mleté skořice (8 g)
      • 1 nebo 2 polévkové lžíce cukru krupice - podle jablek
      • 1 polévková lžíce šťávy z citronu - podle jablek
      • 1 čajová lžička rumu
      • rozinky, mandle, kokos, ořechy - nemusejí být 


      Jak na to

      - z uvedených ingrediencí rychle zpracovat těsto, zabalit a dát na minimálně 1 hodinu do chladna
      - těsto rozdělit na poloviny, vyválet, jeden plát dát na vymazaný a vysypaný plech
      - nandat nastrouhaná ochucená jablka
      - zakrýt druhým vyváleným plátem těsta
      - propíchat vidličkou
      - zpočátku péct na 180 °C, po 20 minutách dopéct při 160 °C dozlatova

      .

      Křehká těsta vyžadují rychlost, chladný tuk a studené ruce!

      Do mísy prosejeme cukr moučku a mouku, vmícháme prášek do pečiva a sůl.
      Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
      Smícháme, vysypeme na pracovní desku.

      V mouce uděláme důlek, rozklepneme vejce. Nalijeme studené mléko a šťávu z citronu, přidáme rozkrájené studené máslo.
      Máslo vyndáme z lednice na poslední chvíli.

      Nejprve zpracujeme nožem.
      Snažíme se rozkrajovat tuk na co nejmenší části a ty neustále mísit s moukou.
      Nakonec rychle studenými konečky prstů zpracujeme těsto.
      Kousky másla, které nebudou dokonale zpracované, jsou v křehkém těstě žádoucí.
      Podrobněji je postup popsán u Hraběnčiných řezů.

      Těsto zabalíme do folie a na minimálně hodinu odložíme do chladna.


      Připravíme jablka.
      Oloupaných a nastrouhaných by mělo být přibližně 1000 gramů.
      Vmícháme skořici, vanilku, rum a šťávu z citronu.
      Můžeme také vmíchat nastrouhané ořechy, rozinky, kokos nebo mandle.

      Přisladíme či přikyselíme.
      Množství cukru a citronové šťávy volíme podle chuti jablek.
      Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, jemně je zcedíme přes síto, nemačkáme.
       
      Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

      Vymažeme a vysypeme plech.
      Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky, rozdělíme na poloviny.
      Pracovní desku velice lehce posypeme hladkou moukou.

      Z jedné poloviny těsta vyválíme plát velký jako plech.
      Moc netlačíme, rozvalujeme všemi směry.
      Těsto je náchylné na trhání, řešením je rozválet ho mezi dvěma kusy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. 
      Nebo válet po částech a přenášet na plech po částech.

      Přeneseme na plech pomocí velkého válečku.
      Na váleček namotáme plát těsta a nad plechem rozvineme. Pokud se trochu potrhalo, nevadí, spojíme pomocí prstů a lehce přejedeme rovnou sklenicí nebo malým válečkem.
      Zarovnáme kraje, přebytečné těsto odřízneme, přidáme ke druhé půlce těsta.
      Nebo ho můžeme ho využít na ozdobení.

      Rovnoměrně rozprostřeme připravená jablka.

      Z druhé poloviny těsta vyválíme stejně velký plát, přeneseme a rozvineme na jablečnou náplň.
      Propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára z jablek.
      Povrch tak zůstane rovný, nebude se vyboulovat.

      Vložíme do rozehřáté trouby.
      Po 20 minutách snížíme teplotu na 160 °C, dopečeme dalších 25 - 30 minut dozlatova.



      TIP!  Křehké těsto zpracujeme rychle, pokud bychom ho dlouho hnětli, tuk by se zahřál a rozpustil, hrozilo by takzvané spaření těsta.
      Nebylo by pružné, lepilo by se a trhalo.
      Moučník by nebyl křehký.

      TIP!!  Pokud krájíme moučník chvíli po upečení, bude hodně křehký a drobivý, ale na druhou stranu, skoro se v puse rozpustí.
      Po uležení zvláční od jablečné nádivky.



      Přejít na seznam receptů

      2 komentáře: