neděle 2. prosince 2012

Piškotová roláda

Piškotová roláda


Rozpis na velký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Piškotové těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 4 velká vejce
  • 4 polévkové lžíce horké vody
  • 5 g kypřicího prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • citron na potření mísy
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na vymazání


Krém

  • 300 ml mléka
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 35 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 35 g bramborového škrobu (2 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

 

TIP!  Na naplnění můžeme použít i jiný krém, třeba sněhový máslový nebo některý z popsaných u příspěvku Jak naplnit a sestavit dort.


Jak na to

- utřít žloutky s cukrem, zašlehat horkou vodu, vmíchat 2 lžíce mouky
- ušlehat tuhý sníh
- do sněhu lehce vmíchat utřené žloutky a prosetou mouku s práškem do pečiva
- rozetřít na olejem potřený pečicí papír
- v troubě rozehřáté na 220 °C péct 7 - 8 minut
- ihned po zchladnutí naplnit krémem
- zamotat, zabalit do alobalu, nechat v chladnu uležet
 
.

Krém

  • Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo.
  • Pokud si vzpomeneme pozdě, nakrájíme ho na kostičky, rozložíme je na talíř, máslo tak rychleji povolí.

  • Do hrnce nalijeme mléko, vmícháme bramborový škrob a mouku.
  • Na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu.
    Během chvilky začne směs houstnout, bude připomínat krupicovou kaši.
    Jakmile se objeví bubliny, nepřestáváme ještě minutu až dvě míchat.
    Ze začátku se budou dělat hrudky, ale ty se bez problému rozmíchají.

  • Odstavíme ze sporáku.
  • Vmícháme rum a vanilkový extrakt.
    Za občasného promíchání necháme vychladnout.
    Promícháváme jednak proto, aby se na povrchu neudělal "škraloup" a jednak proto, aby krém brzy vychladl.

  • Změklé máslo s cukrem dáme do mísy.
  • Vařečkou třeme o dno, v momentě, kdy už neuslyšíme jak cukr chrastí, je hotovo.
    Můžeme použít ruční šlehač nastavený na nejnižší otáčky.

  • K utřenému máslu přidáváme po částech vychladlou kaši.
  • Vyšleháme na hladký krém.
    Máslo i kaše musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil!


Příprava

Protože piškotovým těstům nedělají dobře přestávky, nejdříve si vše připravíme.

  • Na plech dáme pečicí papír, lehce ho potřeme olejem.
  • Moukou ho nevysypáváme.
    Připravíme 2 mísy, jednu z nich vytřeme rozpůleným citronem.

  • Rozklepneme vajíčka, pečlivě oddělíme bílky a žloutky.
  • Do mísy potřené citronem dáváme bílky, do druhé mísy žloutky.
    Pro zdárné ušlehání sněhu by neměl v bílku zůstat ani kousek žloutku, protože obsahuje tuk.
    Pokud jsou vajíčka hodně malá, použijeme jich pět.

  • Naváženou mouku prosejeme do mísy, smícháme ji s práškem do pečiva.
  • Pokud pečeme těsto na roládu s příchutí, například kakaem, kávou nebo ořechy, nahradíme část mouky zvolenou ingrediencí.
    Na fotkách je roláda kávová. Jedna čajová lžička mouky byla nahrazena jednou čajovou lžičkou klasické mleté kávy.

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.


Těsto

  • Ručním šlehačem nebo v robotu ušleháme žloutky s cukrem do pěny.
  • Dobře zpracované žloutky nabydou, změní barvu do světla, neslyšíme cukr, jak se tře o dno mísy.
    Postupně zašleháme 4 lžíce horké vody.
    Na nejnižší otáčky vmícháme 2 polévkové lžíce mouky.

  • Pečlivě umyjeme a osušíme metličky.
    Na nejnižší otáčky začneme šlehat bílky.
    Postupně můžeme rychlost zvýšit na střední stupeň.
    Po zhruba 8 minutách budeme mít ušlehaný pevný sníh.
    Vše důležité o šlehání sněhu je napsáno tady

  • Do sněhu stěrkou nebo vařečkou postupně jemně vmícháme utřené žloutky a po částech zbytek mouky.
  • Žádné zběsilé míchání, jen něžně převalujeme.
    Sníh je pevný díky všlehaným vzduchovým bublinám, dlouhým nešetrným mícháním by se uvolnily a sníh by "spadl".
    Těsto rychle lehce rozetřeme na plech.
    Ihned
    ho vložíme do rozehřáté trouby.


Upečení a naplnění

Přibližně za 7 až 8 minut bude piškot upečený.
Bude mít zlatavou barvu.

Plech vyndáme z trouby.
Upečený piškotový plát i s pečicím papírem stáhneme z plechu.
Ihned po vychladnutí, což bude za pár minut, na piškot rozetřeme dvě třetiny krému.
Smotáme ho do rolády.
Bez pečicího papíru!

Roládu zabalíme do alobalu nebo fólie, necháme ji v chladu zatuhnout.
Před servírováním ještě roládu pomažeme a ozdobíme zbytkem krému.






  
TIP!  Pokud chceme mít ve středu rolády kousky ovoce nebo třeba čokoládu, pokládáme je nebo natíráme na krém ke kraji, od kterého začneme roládu motat.

TIP!  Místo krému můžeme roládu naplnit marmeládou.
Oproti krémové náplní nemusíme v tomto případě čekat na vychladnutí piškotového plátu.

TIP!  Uvařenou kaši na krém smícháme s utřeným máslem až po jejím vychladnutí na pokojovou teplotu! Máslo i kaše musejí mít stejnou teplotu, jinak hrozí sražení krému. 

TIP!  Jestliže se krém srazí, postavíme misku s ním nad hrnec s vodou.
Pomalu zahříváme, jakmile začne krém řídnout, odstavíme ho a znovu našleháme.

TIP!  Krém můžeme ochutit přidáním rozpuštěné čokolády, kakaa, Nutelly, mletých oříšků, kokosu, kávy, likérem...

TIP!  Pokud chceme na dozdobení použít čokoládovou polevu, necháme roládu pomazanou krémem nejdříve ztuhnout v lednici.


Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat