neděle 6. ledna 2013

Krkovice zapečená s bramborami a smetanou

Vepřová krkovice zapečená se smetanou a bramborami


  • 400 g krkovice
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 600 g brambor (6 středně velkých)
  • 200 g 30% smetany
  • sůl, pepř, kmín, mletá sladká paprika
  • kousek sádla nebo 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání pekáčku


Jak na to

- cibuli a brambory nakrájet na půlcentimetrová kolečka
- plátky krkovice naklepat, posolit a opepřit
- na dno lehce vymazaného pekáče naskládat cibuli, pak krkovici a nakonec brambory
- osolit, posypat kmínem a poprášit červenou paprikou
- zalít smetanou
- péct zakryté 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, odkrýt, zvýšit teplotu a dopéct cca 25 minut dozlatova

,

Jednoduché, rychlé na přípravu a hlavně výborné.
Ideální je použít krkovici, ale samozřejmě ji můžeme zaměnit i za kotletu, kýtu nebo plec. Recept lze využít i s kuřecím nebo krůtím masem. S krkovicí ale bude nejšťavnatější.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Syrové brambory oškrabeme a společně s oloupanou cibulí nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
Krkovici rozkrájíme na jedenapůlcentimetrové plátky, naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme.
Maso krájíme přes vlákno!
Vhodný pekáček nebo zapékací mísu vymažeme kouskem sádla nebo na dno nalijeme půl polévkové lžíce slunečnicového oleje.
Jako první vrstvu narovnáme kolečka cibule.
Na cibuli poklademe plátky masa.
Jako poslední přijdou na řadu brambory. Každou vrstvu brambor lehce osolíme, tu závěrečnou jemně poprášíme sladkou mletou paprikou a přidáme půl lžičky kmínu.
Zalijeme smetanou.
Zakryjeme víkem nebo alobalem, vložíme do rozehřáté trouby.
Po 60 minutách sundáme víko/alobal, teplotu zvýšíme na 200 °C a ještě 20 - 25 minut pečeme dozlatova.
Při servírování můžeme doplnit nakládanou nebo syrovou zeleninou.








TIP!  Pekáček nebo mísu neplníme až po okraj! Mohlo by se přihodit, že šťáva z masa společně se smetanou a vodou, kterou pustí brambory, během pečení vyteče.

TIP!!  Jednou z největších výhod tohoto jídla je příprava všeho v jednom pekáči, ale je fajn "zamazat" navíc pánvičku a kolečka cibule před nandáním do pekáče opéct na mírném plameni dozlatova.

TIP!!!  Tuto základní variantu lze doplnit bylinkami (rozmarýn, tymián, petrželka, ...) a kořením (chilli, kari, ...). Před koncem pečení můžeme také posypat strouhaným sýrem.


Přejít na seznam receptů

12 komentářů:

  1. NÁDHERNÁ FOTKA A JÍDLO TAKÉ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Opravdu dobře chutná a hlavně je rychle připravené s minimem použitého nádobí!

      Vymazat
  2. Jednoduché, rychlé a ještě výborné... Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle recept patří k těm nejvděčnějším, kdy výbornému a chutnému výsledku předcházejí ruku v ruce jednoduchost a rychlost.
      Já děkuji za návštěvu blogu a komentář!

      Vymazat
  3. Děkuji za recept, já zrovna moc schopná kuchařka nejsem, ale toto jsem zvládla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za vyzkoušení a komentář, mám radost, že se povedlo a že je recept srozumitelný.

      Vymazat
  4. Vynikající jednoduché a rychlé. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  5. pečiem niečo podobné, ale mäso potriem horčicou, až potom dám zemiaky ... a s tou krkovičkou je to naozaj najlepšie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a uvedení tipu na obměnu! Krkovice je opravdu nejvhodnější, dodá výbornou šťávu, kterou brambory nasáknou.
      :)

      Vymazat
  6. nemela jsem 33 procentni smetanu tak jsem dala 12cti doufam ze to nic neudela :) uvidime uz se nato moc tesim ted to mam v troube :)

    OdpovědětVymazat