pátek 25. ledna 2013

Panenka pečená v anglické slanině

Vepřová panenka pečená v anglické slanině


Pečeno ve formě na srnčí hřbet.

  • 800 - 1000 g vepřové panenky
  • 250 g anglické slaniny
  • sůl, pepř
  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to

- panenku očistit, osolit a opepřit
- formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny, položit maso a zabalit
- péct při teplotě 200 °C, 15 minut ve formě, dalších 10 minut vyklopené
- cca 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit v mouce obaleným kouskem másla
, povařit
.

Maso opláchneme, očistíme/odblaníme a osušíme.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby se kraje lehce překrývaly a část plátků volně visela přes okraj.
Panenku osolíme, opepříme, položíme na slaninu a zabalíme.
Pokud je o něco delší než forma, nevadí. V případě, že je jeden konec hodně zúžený, jen přehneme přesahující část.
Jestliže máme panenku hodně dlouhou, upravíme.
Maso odřízneme na užším konci tak, aby bylo o zhruba 5 centimetrů delší než je forma. Před vložením lehce zmáčkneme na potřebnou velikost.
Ze zbývajícího kousku nakrájíme medailonky. Pokapeme olejem, osolíme, opepříme, podle chuti můžeme použít i bylinky nebo koření, necháme okolo 15 minut odpočinout a krátce opečeme na pánvi.



Formu položíme na plech, vložíme do rozpálené trouby.
Po 15 minutách vyklopíme z formy na plech, pečeme dalších 10 minut.
Uvedené časy platí pro panenku o hmotnosti 800 - 1000 gramů, pokud máme větší, pár minut přidáme. Pokud menší a nižší, ubereme.
Na závěr můžeme dát na 2 minuty pod rozpálený gril.
Před krájením necháme maso překryté alobalem 8 - 10 minut odpočinout, aby se v mase rozložila šťáva a při porcování nevytekla.
Správně upečená panenka je směrem ke středu růžová, ale šťáva nesmí být krvavá!

Pokud chceme podávat se sosem, nalijeme na plech 2 až 3 polévkové lžíce horké vody, po chvilce slijeme šťávu s uvolněným výpekem do hrnku.
Dáme vařit na malý plamen.
Z másla odkrojíme přibližně desetigramový kousek, obalíme v hladké mouce. Vhodíme do hrnku a 5 minut povaříme.
Servírujeme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kaší, pečivem ....
Nebo jako součást studených mís.


TIP!  Výborná je i panenka pečená s tymiánem nebo plněná se špenátem, mozzarellou a sušenými rajčaty.

TIP!!  Panenku chuťově velmi dobře doplní brusinkový džem nebo brusinky nakládané.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat