pátek 18. ledna 2013

Ratatouille

Ratatouille


  • 900 g tlustostěnných paprik (6 ks)
  • 600 g rajčat (6 ks)
  • 400 g lilku neboli baklažánu (1 ks)
  • 400 g mladé cukety (2 ks) 
  • 200 g cibule (2 ks)
  • 70 g rajčatového pyré (3 čajové lžičky)
  • 20 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • rozmarýn, tymián, bazalka
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- rajčata sloupnout a zbavit zrníček, lilek nakrájet a nechat vypotit
- na oleji a másle v hrnci podusit rajčata s česnekem a bazalkou
- na oleji a másle osmahnout cibuli, papriku, cuketu a lilek, každou zeleninu zvlášť
- k podušeným rajčatům vmíchat rajčatové pyré
- orestovanou zeleninu přidat do hrnce k rajčatům, přidat bylinky, osolit a opepřit
- dusit na mírném plameni 50 minut zakryté a 10 minut bez zakrytí



Klasické francouzské zeleninové jídlo.
Podáváme ho jako přílohu k masům nebo samostatně s toastem nebo třeba jako náplň omelety...
Můžeme ho kombinovat s parmazánem nebo ančovičkami nebo olivami nebo cizrnou nebo třeba kuskusem.


Příprava zeleniny

Zeleninu omyjeme a osušíme.

Lilek podélně rozpůlíme.
Každou půlku znovu podélně rozpůlíme a rozkrájíme na zhruba centimetr silné plátky.
Přendáme je do cedníku, lehce prosolíme a odložíme nad mísu nebo hrnec.
Lilek se takzvaně vypotí, tedy zbaví vody, které obsahuje kolem 90 procent.

Papriky pokrájíme na centimetrové proužky.
Neoloupané cukety na zhruba centimetr silné plátky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Rajčata vyžadují zvláštní pozornost, do ratatouille je použijeme oloupaná.
Ostrým nožem ve slupce na vrcholku nařízneme křížek.
Ponoříme je do vroucí vody.
Po přibližně 20 vteřinách je přendáme do vody ledové.
Slupka teď půjde lehce stáhnout.
Rajčata zbavíme také zrníček.
Buď je po rozkrojení na půlky vydlabeme lžičkou nebo je pokrájíme na čtvrtky a nožem středové části odřízneme.
Dužinu bez jadýrek pokrájíme na kousky.


Zpracování rajčatového základu

Ve větším hrnci zahřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje se zhruba desetigramovým kouskem másla.
Přidáme česnek, okolo 10 vteřin ho necháme rozvonět.
Nasypeme rajčata a pár lístků bazalky.
Promícháme.
Na mírném plameni bez zakrytí 20 až 30 minut podusíme.
Skoro všechna voda z rajčat bude vyvařená.
Pokud nemáme čerstvou bazalku, použijeme jednu čajovou lžičku sušené.




Než budou rajčata povařená, připravíme další zeleninu. Protože ji budeme restovat každou zvlášť, je fajn připravit si dvě pánve.
Vaření se tím velice urychlí.


Restování cibule

Na pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje a druhou půlku másla.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 10 minut restujeme.
Okraje cibule se začnou lehce zabarvovat.
Hotovou cibuli přendáme do čisté mísy.


Restování papriky

Na pánev přidáme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.
Nasypeme pokrájenou papriku, teplotu lehce zvýšíme.
Paprika bude potřebovat na orestování také 10 minut.
Hotovou ji přidáme do mísy k cibuli.
Proužky papriky by měly být lehce opečené.
Papriku nedáváme všechnu najednou, špatně by se míchala a málo opekla, spíš by se dusila.
Lepší je uvedené množství rozdělit na půlku a restovat postupně nebo současně využít i druhou pánev. 



Restování cukety

Na pánev opět přilijeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.
Nasypeme pokrájenou cuketu.
Té bude na orestování stačit 6 minut.
Hotovou cuketu také přisypeme do mísy k cibuli a paprice.
Plátky obracíme, aby byly opečené z obou stran.


Restování lilku

Vypocený lilek přendáme ze síta na čistou utěrku a osušíme ho.
A postup naposledy zopakujeme.
Na pánev nalijeme lžíci oleje, přidáme plátky lilku, z obou stran je orestujeme.
Dopřejeme mu také zhruba 6 minut.
Hotový lilek nasypeme do mísy k cibuli, paprice a cuketě.


Dokončení

Orestovanou zeleninu v míse osolíme jednou čajovou lžičkou soli, opepříme mletým pepřem a pokud nemáme čerstvé bylinky, tak přidáme po dvou lžičkách sušeného tymiánu a rozmarýnu.
Promícháme.

Rajčata máme podušená a rozpadlá na kaši.
Vmícháme do nich 3 čajové lžičky rajčatového pyré nebo dobrého rajčatového protlaku.
Lehce zvýšíme teplotu, okolo půl minuty restujeme.

K rajčatům přidáme všechnu orestovanou zeleninu, čerstvý tymián a rozmarýn.
Promícháme.

  • Hrnec zakryjeme poklicí, plamen stáhneme na minimum.
  • Občas promícháme.
  • Za 40 až 50 minut sundáme poklici a ještě 10 minut povaříme nezakryté.
  • Vyvaří se voda, směs zhoustne.
  • Dochutíme solí, pepřem, tymiánem nebo rozmarýnem.

Ratatouille podáváme jako přílohu k masům, rybám nebo samostatně s bagetou.
Je výborná za tepla i studena.


TIP!  Fascinující zážitek pro oko přinese způsob přípravy confit byaldi






Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat