pondělí 18. února 2013

Kuřecí směs na víně

Kuřecí směs na portském víně


  • 600 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní)
  • 300 ml portského vína nebo jiné sladší červené
  • 6 středních žampionů
  • 3 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 sušená rajčata v oleji
  • 1 větší cibule 
  • 1 čajová lžička kaparů
  • 1 čajová lžička nakládaného zeleného pepře a špetka chilli koření (pro pikantnější variantu)
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička kari koření
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- orestovat cibuli
- maso zprudka osmahnout, osolit, opepřit, vmíchat česnek a kari koření
- přidat žampiony, rajčatový protlak, sušená rajčata
- zalít portským, 8 - 10 minut povařit
- vmíchat sójovou omáčku, kapary, ev. zelený pepř a chilli
.

Tenhle recept by se vlastně měl jmenovat Kuřecí směs s "tímcobylopotřebazužitkovat". Přemýšlela jsem, co uvařit, otevřela lednici a bylo jasno.
Ve sklenici se v oleji krčila 2 sušená rajčata, vedle bylo půl skleničky rajčatového protlaku a hned za ní další sklenička s několika kuličkami zeleného pepře a ještě jedna s kapary.
Zbytek žampionů také vypadal, že potřebuje spotřebovat co nejdříve. A vznikla báječná směs. 
Nebojte se experimentovat!


Příprava

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Sušená nakládaná rajčata pokrájíme na malé kousky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.


Orestování

V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut promícháváme do lehkého zezlátnutí.
Pokud máme cibuli předsmaženou, přidáme ji později.

Do pánve na cibuli nasypeme maso, zprudka krátce ho opečeme.
Přidáme půl čajové lžičky soli a podle chuti opepříme. 
Snížíme teplotu, přidáme česnek.
Vmícháme kari koření.

Přidáme rajčatový protlak, ještě okolo minuty restujeme.
 

Uvaření

  • Do hrnce přisypeme žampiony a sušená rajčata.
  • Opatrně promícháme.
    Teď také vmícháme předsmaženou cibuli, pokud jsme nedávali čerstvou.

  • Do hrnce přilijeme víno.
  • Přivedeme k varu, snížíme teplotu.
    Bez zakrytí poklicí 8 až 10 minut povaříme do měkka.
    Občas promícháme.
    Víno bude zredukováno na minimum.

  • Vmícháme sójovou omáčku a kapary.
  • Pro ostřejší chuť můžeme přidat zelený nakládaný pepř a na špičku nože chilli.
    Ještě minutku necháme na sporáku.
    Vypneme a podáváme.

Jako příloha se hodí bageta, rýže, hranolky, brambory...
My zvolili bramboráky.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Jsem rád, že nejsem jediný co používá portské víno k vaření. Já se poslední dobou rozhodl dávat portské víno i čím dál víc ke stolování.

    OdpovědětVymazat