úterý 12. února 2013

Mrkvový dort

Carrot cake neboli Mrkvový dort s krémem z Mascarpone


Pečeno v dortové formě o průměru 22 centimetrů.


Korpus

  • 500 g očištěné mrkve
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g rozinek
  • 50 ml rumu
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání formy


Krém

  • 400 g sýra Mascarpone
  • 150 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 30 ml šťávy z limetky nebo citronu
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce rumu


Jak na to
 

- rozinky namočit do rumu, smíchat s nastrouhanou mrkví, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky
- mouku smíchat s cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanými ořechy a kůrou z limetky
- vejce prošlehat, spojit s olejem, promíchat s mrkví a vmíchat do mouky
- péct 20 minut na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, dopéct 35 až 40 minut
 
.

Příprava

Rozinky nasypeme do cedníku, propláchneme je vodou.
Necháme je okapat, přendáme do misky nebo hrnku a zalijeme je rumem.
Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
Vmícháme do ní šťávu z limetky a vanilkový extrakt.
Jádra vlašských ořechů nasekáme nebo nastrouháme nahrubo.

Formu vymažeme jednou polévkovou lžící slunečnicového oleje a vysypeme dvěma polévkovými lžícemi hrubé mouky nebo strouhanky.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

  • V míse smícháme suché ingredience.
  • Prosetou mouku s třtinovým cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, jednou lžičkou jemně nastrouhané kůry z dobře omyté limetky a s nasekanými ořechy.

  • V jiné míse ručním mixérem zapnutým na nižší stupeň rozšleháme 4 celá vejce.
  • Jakmile máme z vajec jednolitou hmotu, začneme k nim malým pramínkem přilévat olej nebo zchladlé rozpuštěné máslo.
    Důkladně prošleháme.
    Mixér odložíme, dále pokračujeme už jen s vařečkou.

  • Prošlehanou směs smícháme s nastrouhanou mrkví.
  • Dále vmícháme rozinky i s rumem, ve kterém se máčely.
    Přidáme suchou směs z mouky a vše pořádně promícháme.
    Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.


Upečení

Formu s těstem dáme do rozehřáté trouby.

  • Po 20 minutách teplotu snížíme na 160 °C.
  • Pečeme dalších 35 až 40 minut.
  • Propečenost vyzkoušíme špejlí.
  • Zapíchneme ji doprostřed korpusu, pokud je po vytažení čistá, bez přilepených kousků těsta, je hotovo.

Upečený korpus vyndáme z trouby, necháme ho chvíli chladnout ve formě.
Tak po 10 minutách ho uvolníme z formy, přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.


Krém a naplnění

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě.
V míse dohladka smícháme máslo, mascarpone, cukr, rum, šťávu z limetky a vanilkový extrakt. 
Při použití ručního mixéru bude vše hotové za minutku.

  • Zcela vychladlý korpus v půlce podélně rozřízneme.
  • Jednu třetinu krému rozetřeme na spodní polovinu korpusu.
  • Přiklopíme.
  • Na boky a vršek dortu rozetřeme zbývající krém.
  • Boky můžeme ještě obalit najemno nastrouhanými vlašskými ořechy.

Před servírování dort odložímet na pár desítek minut do chladničky. 


TIP!  Místo uvedeného krému z Mascarpone můžeme použít jakýkoli jiný, například ten z vlašských medových řezů. Nebo korpus jen polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme třeba ořechy.




Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Krááásna torta ... pri nejakej príležitosti určite vyskúšam ...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji! Jeho velkou výhodou je, že příprava spadá do kategorie - smíchat dohromady suroviny, dát do formy a upéct.
    Doufám, že bude chutnat! :-)

    OdpovědětVymazat