středa 15. května 2013

Lepenice

Bramborová lepenice


  • 1000 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 150 g anglické slaniny (nemusí být)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • sůl, kmín


Jak na to
 

- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, přidat kmín, uvařit doměkka
- cibuli nakrájet na kostičky, na sádle orestovat dozlatova
- zelí scedit, část nálevu ponechat pro případné dochucení
- brambory scedit, 2 polévkové lžíce vývaru nechat v hrnci, nahrubo rozšťouchat
- do brambor vmíchat zelí a orestovanou cibuli
.

Lepenice je úžasné rychlé jídlo k večeři, ale výborně poslouží také jako příloha k masům. 
Říká se jí také kočičák nebo žvanda.
Kysané zelí musí být kvalitní, musí chutnat i samotné!


Uvaření brambor a osmažení cibule

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Brambory oloupeme a opláchneme.
Nakrájíme je na kostky.

  • Nakrájené brambory dáme do hrnce, zalijeme je teplou vodou.
  • Přidáme jednu čajovou lžičku soli a čtvrt lžičky kmínu.
    Hrnec zakryjeme poklicí, okolo 15 minut vaříme doměkka.

  • Na pánvi rozpustíme sádlo.
  • Nasypeme na něj nakrájenou cibuli.
    Za občasného promíchání ji na mírném plameni orestujeme dozlatova.
    Za 15 až 20 minut bude cibule hotová.


Dokončení

  • Doměkka uvařené brambory scedíme.
  • Tak dvě až tři polévkové lžíce vývaru v bramborách ponecháme.
    Vývar ideálně cedíme do hrnce a uvaříme z něho česnečku.

  • Zelí scedíme.
  • Nálev nevyléváme!

  • Brambory nahrubo rozšťoucháme. 
  • Vmícháme k nim scezené zelí a opečenou cibulku včetně sádla z pánve.
    Podle potřeby můžeme chuť zvýraznit přidáním jedné až dvou polévkových lžic nálevu ze zelí.
    Pokud je potřeba zvláčnit, vmícháme jednu až dvě lžíce vývaru z brambor.

Podáváme samostatně nebo s uzenýmsekanou, karbanátkyholandskými řízky či zabijačkovými pochoutkami, jako je například prejt, jitrnice, jelito.


TIP!  Pokud budeme přidávat anglickou slaninu, pokrájíme ji na kostičky a na 3 až 5 minut přidáme ke konci smažení k cibuli na pánev.

TIP!  Zelí můžeme předem krátce podusit a podle potřeby dochutit cukrem a octem. 
Ale pokud máme zelí domácí nebo dobré kupované, je to zbytečné a použijeme ho syrové.

TIP!  Vždy by mělo být množství brambor a zelí v poměru 2 : 1.

TIP!  Menší cibuli nakrájíme na tenká kolečka, orestujeme je dozlatova a ozdobíme s nimi jednotlivé porce.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. 120 g cibule (1 větší).
    Tento údaj je tak trochu klamný.
    Tu 3 cibule vždy prekračujú 1 kg, čo znamená, že "1 větší" môže byť viacnásobok Vami uvedenej hmotnosti ingrediencie.
    Tá "větší" má vždy aspoň 0,5 kg.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář.
      Máte pravdu, že pod pojmem "větší" si každý může představit cokoli.
      Ten údaj je pro ty, kteří nemají při vaření k dispozici váhu.
      Zkušení kuchaři určitě při představě 120 gramů velikost odhadnou, nezkušení se zamyslí a také bez problémů sáhnou po cibuli plusmínus požadované velikosti(hmotnosti).
      No a střelci se při špatné volbě pro příště poučí.

      Vymazat