úterý 4. června 2013

Zapečený trhací chléb

Zapečený trhací chléb - Pull-Apart Bread


  • 1 menší bochník chleba  (cca 400 g)
  • 150 g šunky
  • 200 g tvrdého sýru vcelku (čedar, ementál ...)
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • jarní cibulka
  • čerstvý rozmarýn (nebo jiné bylinky - tymián, oregano ..)
  • pepř, sůl


Jak na to
 

- chleba nakrojit těsně ke spodní kůrce do mřížky
- do rozpuštěného másla vmíchat utřený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř
- jednotlivé zářezy prolít půlkou másla, naplnit směsí z nastrouhaného sýra, šunky a cibulky
- chleba polít zbytkem másla, pevně zabalit do alobalu
- péct na 180 °C 20 minut, rozdělat alobal a péct ještě 10 - 15 minut
.


Šunku a sýr nastrouháme, cibulku nakrájíme na drobná kolečka, česnek prolisujeme, bylinky nadrobno posekáme.


Rozpustíme máslo, smícháme s česnekem a nasekaným rozmarýnem/bylinkami.
Podle chuti osolíme a opepříme.
Sýr a šunku smícháme s cibulkou.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Chleba nakrájíme do mřížky, ale nedokrajujeme, spodní část necháme vcelku.
Řez ukončíme 1 - 1,5 centimetru nad spodní kůrkou.


Položíme na kus alobalu.
Velký tak, aby se do něho dal chleba zabalit.
Do jednotlivých zářezů pomocí lžičky nalijeme polovinu rozpuštěného ochuceného másla.
Postupně rozhrnujeme jednotlivé zářezy a natlačíme do nich sýr smíchaný se šunkou a cibulkou.
Snažíme se umísťovat náplň co nejvíce dospodu.
Chleba pomažeme zbytkem másla.
Pevně zabalíme do alobalu, dáme do rozehřáté trouby.
Po 20 minutách alobal rozřízneme, odhrneme a ještě 10 - 15 minut dopečeme.
Nejlepší je podávat chleba čerstvě vytažený z trouby a jednotlivé kousky odtrhávat.
Hodí se jako večeře, ale i pohoštění k pivu nebo vínu.





TIP!  Náplně můžeme různě obměňovat. Určitě můžeme použít žampiony, vařené nebo pečené maso. Pokud do vyhledávače zadáme "pull apart bread", najdeme nepřeberné množství inspirací.


Přejít na seznam receptů

8 komentářů:

  1. Ted mi o tom vykládala kamarádka. Musí být super :)

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní bašta,udělala jsem k obýdku,aby jsme to obměnily a jsme všichni spokojení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je príma, že jste si pochutnali :)

      Vymazat
  3. Vypadá úžasně určitě vyzkouším luxusní chleba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květo, děkuji! Určitě vyzkoušejte, je to výborné chuťově i efektní. Doufám, že Vás nezklame!

      Vymazat