středa 7. srpna 2013

Špekové knedlíky

Špekové knedlíky


  • 10 den starých rohlíků (cca 450 g)
  • 300 g anglické slaniny
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 200 - 250 g polohrubé mouky
  • 600 ml mléka
  • 2 + 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • hrst čerstvé petrželky


Jak na to  

- na másle osmahnout na kostičky rozkrájené rohlíky
- v mléce zlehka rozšlehat vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a zalít rohlíky
- vmíchat pokrájenou anglickou slaninu a nasekanou petrželku, zpracovat těsto
- tvořit koule, jemně obalit v mouce, vařit v osolené vodě cca 15 minut
.

Petrželku nasekáme na jemno, anglickou slaninu pokrájíme na centimetrové kostičky.
Na stejně velké kostky rozkrájíme i rohlíky.

Na pánvi rozehřejeme kousek másla, po částech lehce opečeme rohlíkové kostky.
Vždy před další várkou máslo přidáme.
Nebo můžeme udělat to samé najednou na plechu v rozehřáté troubě.

Opečené kostky dáváme do mísy.
Pokud nemáme tak velkou, aby se dobře pracovalo, použijeme větší pekáč.


V hrnku lehce rozšleháme mléko, vejce, muškátový oříšek, 2 čajové lžičky soli a pepř.
Nalijeme rovnoměrně na opečené kostky rohlíku, jemně promícháme.

Po 2 - 3 minutách se mléko vsákne, vmícháme anglickou slaninu a petrželku.


Rovnoměrně posypeme 200 gramy mouky, zlehka zpracujeme.
Jestliže je těsto příliš řídké, po částech přidáváme další mouku, dokud není akorát.
Výsledné těsto by nemělo být příliš tuhé, ale když z něho uděláme kouli, mělo by dobře držet tvar.
Přesné množství nelze určit, bude pokaždé trochu jiné, protože pokaždé budou mít rohlíky odlišnou savost.

Do velkého hrnce dáme vařit větší množství vody, osolíme 2 čajovými lžičkami soli.

Připravíme knedlíky.
Navlhčenýma rukama tvarujeme koule o průměru zhruba 5 centimetrů.
Přiměřeně zmáčkneme v dlaních.  
Přiměřeně znamená, že nemačkáme moc, aby zůstal knedlík nadýchaný. 
Jen lehce přitlačíme, abychom z těsta dostali vzduch a knedlíky držely hezky pohromadě, při vaření nepraskaly. 
Musíme odhadnout, jakou sílu použít. 
Je fajn uvařit si nejdříve jeden knedlík na zkoušku.

Hotové koule jemně obalíme v mouce.


Vkládáme do vroucí vody, pokud je potřeba, vařečkou odlepíme ode dna hrnce.
Jakmile se voda začne opět vařit, snížíme teplotu tak, aby voda jen probublávala.
Zakryjeme poklicí.

Po 6 minutách knedlíky obrátíme a vaříme ještě 6 - 8 minut.
Čas závisí na velikosti knedlíků.
Jeden knedlík na zkoušku rozkrojíme. Pokud je hotový, všechny vyndáme.

Podáváme se zelím nebo špenátem a dozlatova opečenou cibulkou.



TIP!  Anglickou slaninu můžeme nahradit uzeným masem.

TIP!!  Za vyzkoušení stojí i varianta, kdy knedlíky nevaříme, ale opečeme na sádle nebo oleji. Postup je stejný, jen místo do vody dáváme syrové knedlíky lehce obalené v mouce na pánev.
V tomto případě děláme knedlík menší a lehce ho před smažením zploštíme.
Na pánev dáme větší množství oleje nebo sádla.
Po usmažení na okamžik položíme na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat