pátek 9. srpna 2013

Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem

Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem


  • 500 g těstovin
  • 700 g brokolice (1 menší hlávka)
  • 150 g anglické slaniny (nemusí být)
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 150 g sýru s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Niva...)
  • 600 g 12% smetany
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu, zcezené nasypat do máslem vymazané mísy
- promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem
- brokolici rozdělit na růžičky, 4 minuty povařit, ihned zchladit v ledové vodě
- nakrájenou anglickou slaninu a brokolici smíchat s těstovinami
- na kostičky nakrájený sýr vmíchat k horké smetaně, přidat sójovou omáčku, smíchat s těstovinami
- péct nezakryté 20 - 25 minut při 180 °C
.

V dostatečném množství slané vody uvaříme těstoviny podle návodu.
Z celkové doby vaření klidně můžeme 1 minutu ubrat. Je lepší, když budou těstoviny malinko tužší, než převařené.
Zcedíme, přendáme do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče.
Osolíme a opepříme, polijeme olivovým olejem, promícháme.

Brokolici opláchneme, rozdělíme na jednotlivé růžičky.
Oblanšírujeme ji.
Do hrnce dáme vařit vodu, k ruce si připravíme mísu s vodou ledovou.
Jakmile voda začne vřít, vložíme brokolici. Zmírníme teplotu, povaříme 4 minuty a ihned přendáme do připravené ledové vody.
Krátkým povařením a následně prudkým zchlazením si brokolice zachová pěknou barvu, zůstane křupavá.


Ve vodě můžeme klidně vařit dál košťál a odkrojky brokolice a uvařit Brokolicovou polévku.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pokud budeme přidávat anglickou slaninu, nakrájíme ji na kostičky a společně s brokolicí vmícháme k těstovinám.


Sýr nakrájíme na menší kousky.  
Pokud máme sýr s výraznou chutí a vůní, jako je například Gorgonzola, Roquefort..., stačí uvedených 150 gramů. Pokud použijeme Nivu, klidně množství zvýšíme na 200 gramů.

V hrnku zahřejeme smetanu skoro až k bodu varu, vypneme. 
Nasypeme nakrájený sýr, párkrát zamícháme. Sýr povolí, předá chuť a aroma smetaně.
Vmícháme 2 polévkové lžíce sójové omáčky, směs nalijeme na těstoviny, lehce promícháme.
Pro odlehčení můžeme část smetany nahradit mlékem.
 
Pečeme nezakryté po dobu 20 - 25 minut.
Pro dosažení křupavého povrchu na závěrečných 5 minut zvýšíme teplotu.




Přejít na seznam receptů

12 komentářů:

  1. Mňam! Dala bych si hned:) určitě si je brzo udělám:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že lákají k uvaření, dobrou chuť! :)

      Vymazat
  2. Zapečenou brokolici miluju! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem je podle Vás uvařila a jsou vynikající... :o) děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za použití receptu a napsání komentáře! Mám radost, že chutnalo :).

      Vymazat
  4. Výborný recept, přítel ho po mě vyžaduje snad každý druhý týden:) podle našich chutí nakonec dávám víc slaniny a sýra, a míň smetany, ale i původní poměr je vynikající. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! To je fajn, že má recept takový úspěch, že je žádán opakovaně!
      Přítele zdravím! :)
      Hana

      Vymazat
  5. Dobrý den, recept vypadá krásně a chystám se ho udělat :). Jen se omlouvám za blbý dotaz, ale 600 g smetany? ...Není to třeba jeden kelímek nebo opravdu tolik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkuji za milý komentář :)
      Teď k dotazu, opravdu je to 600 gramů, tedy 3 kelímky!
      Budu ráda, když napíšete, jak chutnalo :)

      Vymazat