sobota 9. listopadu 2013

Kachna pečená

Kachna pečená pětihodinová


  • kachna bez drobů (cca 2 500 g)
  • jablko
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- kačenu očistit, odříznout krk a biskupa, opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.

Sice k půlce listopadu, přesněji k 11.11., patří podle tradice svatomartinská husa a mladé víno, ale proč si neupéct kachnu a proč ji nezapít pivem :)

Zapneme troubu, nastavíme na 120 °C. 

Kachnu pečlivě zbavíme zbytků peří, odřízneme krk a biskupa.
Biskup je trojúhelníková měkká část, která zakončuje hřbet. Nacházejí se v ní tukové žlázky, které obsahují maz, kterým si kachna, ale i ostatní drůbež, promašťuje peří. 
Odstraňujeme kvůli pachu, který by maz při pečení uvolňoval.
Pokud máme kachnu s droby neboli vnitřnostmi (srdce, játra, ledvinky), použijeme je společně s krkem na polévku.

Kachnu důkladně opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Ostrou vidličkou párkrát propíchneme kůži pod křídly, bude se snadněji uvolňovat tuk.

Nasolíme. I zevnitř!
Posypeme kmínem.
Použijeme jednu až dvě čajové lžičky soli. 

Z prostřední části omytého jablka ukrojíme 2 zhruba centimetr silné plátky.



Na dno pekáče dáme plátky jablek, na ně položíme kachnu, prsy nahoru.

Zakryjeme víkem, dáme péct.
Nepodléváme, neotvíráme, vydržíme!
Po 5 hodinách pomalého pečení vyndáme z trouby, kachna by měla být krásně měkká.

Teplotu zvýšíme na 200 °C.

Do hrníčku odebereme sběračkou vypečené kachní sádlo.
Odstraníme jablka, kachnu polijeme 2 - 3 polévkovými lžícemi sádla z hrníčku.
Vrátíme do trouby, pečeme bez zakrytí dalších 10 - 15 minut dokud nebude kůžička hezky zlatá a křupavá.
Během této doby ještě několikrát polijeme 1 - 2 polévkovými lžícemi sádla.

Upečenou kachnu necháme před porcováním 10 - 15 minut odpočinout.
Šťáva se v mase rozloží, při porcování nevyteče. 

Podáváme se zelím hlávkovým červeným nebo bílým, kysaným, knedlíkem bramborovým nebo houskovým.




TIP!  Před dopečením dozlatova můžeme kachnu nakrájet na jednotlivé porce.

TIP!!  Na potírání při závěrečném pečení můžeme smíchat část sádla s 1 polévkovou lžící medu.

TIP!!!  A ještě spíš poznámka než tip.
Zkoušela jsem také péct kachnu na 80 °C po dobu 12 hodin. Test byl proveden jeden víkend. První kačena se pekla přes noc, druhá se začala péct ráno a na oběd byly obě zároveň. Obě byly výborné, řekla bych, že chuťově vyšly nastejno.
Akorát ta déle pečená se rozpadala a na talíři nevypadala tak hezky jako ta pětihodinová.

TIP!!!!  Zbytky peří (brka) se při čištění před pečením nejlépe vytahují pinzetou.

TIP!!!!!  Odebrané sádlo nevyhazujeme! Uchováváme v lednici a používáme jako sádlo vepřové.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Možná záleží i na velikosti kachny. Už jsem jí dělala, ne 5, ale 4 hodiny, a myslím, že mohlo být i méně, úplně se rozpadala, a byla opravdu výborná, takže doporučuji. Hlavně nepodlévat vodou!! Vím, že plno hospodyněk se toho bojí, a pak se diví, že kachna byla tvrdá ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že poprvé je trochu obava, co se s kačenou stane, když nebude podlitá a nebude se kontrolovat. Chce to vyzkoušet a pak je jasno :-). Záleží na velikosti, ale i na tom, jak byla krmená a jak je stará. Ale dodržením nastavené teploty a času by měla být každá výborná.

      Vymazat
  2. podobně "káču" dělám již několik let a nemá to chybu.
    Pod kachnu používám jako podložku mřížku (aby se nekoupala v sádle)
    jablka - 2 středně velké, raději sladší odrůdy, napůlky dovnitř kačeny.
    Na menší kusy cca do 2200 g stačí fakt 3 hoďky, na půlku jen pro dva cca 2- 2,5 hod. max.
    Taky půl hodiny před dokončením otevřu pekáč a kačenu potřu medem který rozpustím v horkém výpeku.
    Dopeču na vyšší teplotu nebo pod grilem podle stavu kůrčičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a popsané zkušenosti!
      Mřížka je fajn a pokud není k dispozici, tak právě silnější plátky jablka (ale třeba i mrkve) ji velice dobře nahradí.
      A med udělá krásnou závěrečnou tečku, o tom žádná :)

      Vymazat
  3. Děkuji Vám za skvělý tip na kachnu. Já jsem sice vegetarián, takže nedokážu plně docenit, ale rodině moc chutnalo :-)
    Takto do měkka upečnou "kačku" jsme ještě neměli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář a použití receptu! Mám radost, že se povedlo a chutnalo :)

      Vymazat