pondělí 18. listopadu 2013

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou a sýrem

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou slaninou a sýrem s modrou plísní


  • 1000 g kapusty (středně velká hlávka)
  • 700 g brambor (5 větších)
  • 300 g anglické slaniny
  • 200 g sýru s modrou plísní
  • 130 g cibule (1 velká)
  • 10 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, okmínovat, uvařit
- na oleji zpěnit cibuli, přidat česnek na plátky a pokrájenou kapustu, podlít, podusit 
- máslem vymazat pekáč, nasypat brambory, kapustu a pokrájenou slaninu
- posypat sýrem nakrájeným na kostičky, zapéct 15 - 20  minut
.

Příprava brambor

Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky.
V hrnci je zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Přidáme jednu zarovnanou čajovou lžičku soli a kávovou lžičku kmínu.

Přivedeme k varu, zmírníme teplotu.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Za 10 až 12 minut budou brambory uvařené.
Scedíme je.
Z vývaru můžeme připravit česnečku.


Příprava

Kapustu připravujeme současně s bramborami.
Zbavíme ji vnějších listů, rozkrojíme na čtvrtiny.
Z každé čtvrtky vyřízneme tuhý košťál.
Listy kapusty nakrájíme na menší kousky.

Cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku plochou stranou nože zmáčkneme a rozkrájíme na plátky.


Podušení kapusty

V hrnci zahřejeme olej nebo sádlo.
Přidáme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 4 minut promícháváme.
Přidáme česnek, minutu ho necháme rozvonět.

Přisypeme nakrájenou kapustu, podlijeme ji 100 až 200 mililitry vody.
Vmícháme kávovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 8 až 10 minut doměkka.
Občas promícháme.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Zapečení

  • Sýr s modrou plísní nakrájíme na kostičky.
  • Anglickou slaninu také rozkrájíme.
    Můžeme si ji připravit o chvilku dřív a na suché pánvi ji opéct dozlatova.

  • Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme kouskem studeného másla.
  • Do pekáče nasypeme scezené uvařené brambory, podušenou kapustu a nakrájenou anglickou slaninu.
    Přisypeme lžičku kmínu.
    Promícháme, podle chuti přisolíme, přidáme pepř.
    Klidně můžeme přidat i jiné koření, například majoránku, chilli, papriku, kari...

  • Na povrch nasypeme kostky sýra.
  • Na 15 až 20 minut dáme zapéct do rozehřáté trouby.


TIP!  Místo anglické slaniny můžeme použít uzené maso nebo dobrou uzeninu, před zapečením můžeme zalít 30 až 33% smetanou. 

6 komentářů:

  1. To vypadá taaak dobře, myslím, že by to šlo i s růžičkovými kapustičkami, v každém případě to musí být dobrota, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě:), s růžičkovou to bude také výborné! Doufám, že bude chutnat!

      Vymazat
    2. Tak jak znám své dva hladové chlapy, tak chutnat bude určitě, kapusta je u nás oblíbená, tak vyzkoušíme i trošku jinou variantu úpravy. Jinak musím pochválit blog, zatím jsem jen tak maličko nakoukla (objevila jsem jej nedávno), ale chystám se ho pročíst. To bude inspirací na vaření :-)))

      Vymazat
  2. dostala jsem z toho všeho hlad, ale našla jsem inspiraci na sobotní chalupářský oběd. Krásné stránky, jen tak dál paní Nejedlá :-). Krásný prodloužený víkend Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano, moc mě komentář potěšil, děkuji :). Také Vám přeji krásně strávený prodloužený víkend a dobrou chuť!

      Vymazat