pátek 7. února 2014

Loupáky

Makové loupáky


Rozpis pro 12 loupáků.

  • 500 g hladké mouky 
  • 250 ml vody
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g sádla
  • 30 g másla
  • 25 g droždí
  • 12 g medu
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 celé vejce na potření
  • kůra z půlky citronu
  • mák na posypání

Jak na to  

- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat 60 až 80 minut kynout
- těsto rozdělit na polovinu, rozválet do kruhu, rozdělit na 6 trojúhelníků, od delší strany smotat
- na plechu nechat před pečením 50 - 60 minut kynout
- potřít celým rozšlehaným vejcem, posypat mákem
- vložit do trouby vyhřáté na 200 °C, po 3 minutách snížit na 180 °C, péct ještě cca 15 minut
.

Začít den s loupáky namazanými máslem a medem nebo marmeládou, s hrnkem dobré kávy nebo voňavého čaje nebo teplým kakaem. To není špatný nápad, že?


Příprava

  • Připravíme kvásek.
  • Do misky nebo hrnku nalijeme 100 mililitrů vlažné vody.
    Vmícháme do ní jednu čajovou lžičku mouky, jednu čajovou lžičku cukru a rozdrobené droždí.
    Za 10 až 15 minut se droždí na hladině spojí v jednolitou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.
    Kvásek je hotový.

  • Sádlo s máslem dáme do menšího hrnku.
  • Na mírném plameni je minutu až dvě rozpouštíme.
    Odstavíme, necháme zchladnout.

  • Ve 100 mililitrech studené vody lehce prošleháme žloutky a med.


Těsto

Do mísy prosejeme hladkou mouku.
Promícháme ji se solí, cukrem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.

K mouce nalijeme kvásek a žloutky s medem promíchané ve vodě.
Misky po kvásku i žloutcích propláchneme 50 mililitry vlažné vody.
Vodu nalijeme do misky po kvásku, stěrkou z ní vše stáhneme do hrnku po žloutcích s medem a z něj opět vše stěrkou stáhneme do mísy k mouce.

Vše dobře promícháme vařečkou.
Na závěr přidáme rozpuštěné zchladlé máslo a sádlo.


Hnětení

A teď nastane chvíle důkladného a dlouhého hnětení, které má za úkol aktivovat lepek obsažený v mouce.
Na poctivém zpracování kynutého těsta závisí nadýchanost a jemnost pečiva.
Čím déle, tím lépe!

Těsto vařečkou postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě, těsto s ní nazdvihujeme, potřebujeme do něho dostat co nejvíce vzduchu, bude pak lépe kynout.
  
Částečně propracované těsto přendáme na pracovní desku, upravíme ho do bochánku a začneme s ručním hnětením.
  • Bochánek dlaní promáčkneme, přehneme ho v půlce, kousek s ním pootočíme, promáčkneme...
  • A tak stále dokola opakujeme několik minut: promáčknout, přehnout, pootočit. 
  • Než se povede vypracovat hladké pružné těsto, může to trvat i více než 10 minut!
  • Ale pokud máme výkonný kuchyňský robot s hnětacími nástavci, je vyhráno. Práci udělá za nás.


První kynutí
 
Dobře prohnětené těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo.
Zakryjeme ho utěrkou, aby nechladlo.

Necháme ho při pokojové teplotě na místě bez průvanu 60 až 80 minut kynout.
Po správném vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem, bude hladké, lesklé a pružné.
Když do něho uděláme prstem důlek, hned se vyrovná. 


Zamotání loupáků a druhé kynutí

Nakynuté těsto bude vážit okolo 900 gramů.
Rozdělíme ho na polovinu.

  • První půlku těsta dáme na pracovní desku.
  • Moukou ji podsypávat nemusíme, těsto se nelepí.
    Rozválíme kruh.
    Rozřízneme ho nožem nebo rádýlkem na 6 stejně velkých trojúhelníků.

  • Každý trojúhelník začneme od delší strany smotávat, při druhém otočení schováme dovnitř krajní cípy.
  • Loupáky vytvarujeme do mírného oblouku.
    Pokládáme je cípem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
    Stejným způsobem zpracujeme druhou půlkou těsta.

  • Loupáky na plechu zakryjeme utěrkou.
  • Při pokojové teplotě na místě bez průvanu je necháme 50 až 60 minut kynout.

Po 40 až 45 minutách kynutí zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Upečení 

Vidličkou rozšleháme jedno celé vejce.
Loupáky s ním potřeme a posypeme je mákem.
Dáme je péct do rozehřáté trouby.

  • Po třech minutách teplotu snížíme na 180 °C.
  • Dalších 13 až 15 minut pečeme dozlatova.

Upečené loupáky necháme na mřížce vychladnout.
I když, ještě trochu teplé jsou nejlepší!





Na fotce je vidět rozdíl, kdy z dříve zpracované půlky těsta (nalevo) už loupáky kynou.




TIP!  Při použití citronové kůry strouháme jenom její vrchní žlutou část, ta bílá je hořká.

TIP!  Při zpracování kynutých těst přidáváme tuk až na konec, kdy je už mouka částečně nasáklá mlékem, vodou, vajíčkem či jinou tekutinou. 
Pokud bychom dali tuk jako první, mouka by nasákla hlavně tuk, ztěžkla by a těsto pak hůře kynulo.

TIP!  Pokud jsou loupáky po 15 minutách pečení stále hodně světlé, přendáme plech v troubě výše a o trochu zvýšíme teplotu.
Teď musíme pečlivě hlídat, bude stačit maximálně jedna až dvě minuty!

TIP!  Můžeme si vše připravit večer a ráno upéct voňavou snídani.
Po zamotání loupáků překryjeme celý plech nejdříve pečicím papírem a pak potravinářskou fólií, odložíme ho do lednice.
Ráno plech tak hodinu a půl před snídaní vyndáme z lednice. 
Z loupáků sundáme fólii i pečicí papír, zakryjeme je utěrkou a necháme jednu hodinu kynout v pokojové teplotě.
Včas si zapneme a nastavíme troubu.
Loupáky upečeme a máme voňavou snídani na stole.


6 komentářů:

  1. Moc se ti povedly, a vypadá to docela jednoduše :) Asi zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoduchý to je :-). Tohle těsto mám ráda, hezky se s ním pracuje. Loupáky vydrží několik dní vláčné. Určitě doporučuju vyzkoušet!

      Vymazat
  2. Výborný recept, loupáčky jsou nadýchané. Já ještě dávám napůl s moukou špaldovou a po upečení natřu cukrem rozmíchaným s troškou rumu, loupáčky jsou krásně lesklé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko,
      děkuji za milý komentář. Se špaldovou moukou budu muset někdy vyzkoušet!

      Vymazat
  3. Dobrý den, paní Nejedlá.Moc vám děkuji za tento váš blog s výbornými recepty a že píšete krok za krokem 😀zkoušela jsem v sobotu loupáky a to teda byla mňamózní výborná pecka. Hodně vařím podle vás, protože vaše recepty se li osvědčili, takže vždy vyzkouším a po té recept vytisknu a založím do své kuchařky 👍👍👍. Jen v tomto blogu pokračujte dál jste skvělá a jsem ráda, že jsem tento blog našla 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to je od Vás velice milé. Těší mě, že se Vám podle receptů dobře vaří. Mám radost, že se loupáky povedly a chutnaly. Děkuji :-)

      Vymazat