sobota 12. dubna 2014

Bylinkové ochucené máslo

Bylinkové ochucené máslo



Základní rozpis
  • 250 g másla
  • 1 čajová lžička soli
  • čerstvé bylinky
  • různé přísady

Jak na to  

- vše dobře smíchat nebo lehce našlehat
- zabalit do folie, dát ztuhnout do lednice/mrazáku
.

Takto připravené máslo využijeme hlavně jako přílohu k různým úpravám masa. Steakům, hamburgrům, vepřovým či kuřecím přírodním plátkům... 
Výborně se hodí i k rybám.

Jednoduchým smícháním nebo lehkým našleháním másla se solí a jemně nasekanými bylinkami připravíme máslo petrželkové, pažitkové, mátové, šalvějové... 
Podle chutí a preferencí můžeme přidat další ingredience jako například strouhaný sýr, nasekanou nakládanou papriku, cibuli, česnek...

Na hotovou porci masa položíme před servírováním plátek ztuhlého bylinkového másla, výsledná chuť bude hned o několik stupňů lepší.


Po důkladném rozmíchání nebo lehkém našlehání všech ingrediencí rozprostřeme na potravinářskou folii.
Dobře zabalíme, dáme ztuhnout do lednice.



Pokud připravujeme do zásoby, před uložením do mrazáku popíšeme, abychom věděli co všechno bylinkové máslo obsahuje.
A nezapomeneme připsat také datum, do tří měsíců spotřebujeme!


Před použitím ze zmrzlého válečku ostrým pilkovým nožem odkrojíme plátky, necháme mírně povolit.


Sýrová varianta
  • 250 g másla
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 50 g strouhaného sýra (Ementál, čedar ...)
  • zelená petrželka


Česnokovopapriková pikantní varianta
  • 250 g másla
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 - 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 2 najemno utřené stroužky česneku
  • 1/2 malé nasekané piri-piri papričky
  • 1 polévková lžíce najemno nakrájené červené nakládané papriky
  • pažitka

Přejít na seznam receptů




2 komentáře:

  1. Hmm ochucená máslíčka miluji, navíc začíná doba grilování takže bych měla nějaké zásoby vytvořit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, bylinkové máslo dá jídlu tu správnou tečku.

      Vymazat