sobota 26. dubna 2014

Shepherd´s pie

Shepherd´s pie neboli Pastýřův koláč neboli Mleté hovězí zapečené s bramborovou kaší



Masový základ
  • 1000 g mletého hovězího masa
  • 3  -  5 stroužků česneku
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 130 g mrkve (1 velká)
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 150 ml červeného vína
  • 250 ml vývaru
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl, pepř

Bramborová kaše na pokrytí
  • 1200 g brambor (1000 g oloupaných)
  • 50 g másla
  • 100 ml 12% smetany
  • 120 g sýru čedar
  • 3 polévkové lžíce nasekané pažitky (petrželky, jarní cibulky)
  • sůl, kmín

Jak na to  

- po částech na olivovém oleji opéct mleté maso, osolit, opepřit, vmíchat utřený česnek, přendat do mísy
- na pánev přilít olej, usmažit cibuli a mrkev
- přidat worcestrovou omáčku, rajčatový protlak, vrátit maso, přilít víno a vývar, posypat rozmarýnem, 12 až 15 minut povařit
- brambory uvařit doměkka, rozšťouchat s máslem, vlít smetanu, rozmíchat na hladkou kaši, vmíchat 3/4 nastrouhaného čedaru s nasekanou pažitkou, dochutit
- do zapékací mísy narovnat vrstvu masa, pokrýt bramborovou kaší, posypat zbytkem sýra
- péct 15 - 20 minut dozlatova
.

Shepherd´s pie je tradiční anglické jídlo, které je v různých podobách rozšířené do celého světa.
Do originálu patří maso jehněčí.


Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
Dáme do hrnce, zalijeme vodou.
Přidáme čajovou lžičku soli a půl kávové lžičky kmínu.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, zmírníme teplotu, uvaříme doměkka.

Nastrouháme sýr, pažitku nadrobno nasekáme.
Brambory zcedíme, do horkých přidáme máslo, rozmačkáme. Přilijeme smetanu a umícháme hladkou kaši.
Tři čtvrtiny strouhaného sýra promícháme s pažitkou a vmícháme ke kaši.
Podle potřeby přisolíme.

V čase než se brambory uvaří, připravíme masový základ.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, mrkev nastrouháme, stroužky česneku oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. 
Pokud nemáme k dispozici vývar, svaříme půl kostky bujónu ve 250 mililitrech vody.

Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce olivového oleje.
Mleté hovězí maso po částech krátce a zprudka opečeme.
Je důležité nedávat všechno maso najednou, místo opečení by se začalo dusit.
Neméně důležité je opékat opravdu jen krátce, aby nebylo maso vysušené.

Každou várku lehce osolíme a poprášíme pepřem, do poslední přidáme utřený česnek.
Hotové přendáváme do mísy.
Klidně do té, ve které pak budeme zapékat.


Do pánve po smažení masa přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje, nasypeme rozkrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.
Na mírném ohni 8 minut restujeme.


Přilijeme worcestrovou omáčku, promícháme, minutu necháme odpařit.
Vmícháme rajčatový protlak, 2 minuty za občasného promíchání restujeme.

Maso vrátíme do pánve, dobře promícháme.
Přilijeme červené víno, 2 minuty povaříme, aby se vypařil alkohol.
Vmícháme vývar, nasypeme lístky rozmarýnu.
Ochutnáme, podle potřeby přisolíme a opepříme.

Přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum, 12 - 15 minut necháme bez zakrytí mírně probublávat, občas promícháme.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Hotové maso přendáme do zapékací mísy nebo pekáče, uhladíme.
Naneseme ochucenou bramborovou kaši.
Můžeme ji nanést lžící a povrch zvrásnit vidličkou nebo pomocí zdobicího sáčku nasázíme vedle sebe ve 2 až 3 vrstvách pusinky.



Posypeme zbývající čtvrtinou nastrouhaného sýra.
Vložíme do trouby, pečeme 15 - 20 minut dozlatova.

Před podáváním necháme chvilku odpočinout, aby jednotlivé porce lépe držely tvar.




TIP!  Do masového základu můžeme vmíchat i hrách nebo kukuřici. Pro obměnu chutí můžeme přidat různé druhy koření.

TIP!!  Bramborovou kaši můžeme vylepšit vmícháním 2 stroužků utřeného česneku.


 Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. Jojo kdo tohle jídlo jednou zkusí určitě se k němu musí vrátit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak. Když tradice receptů sahají i několik stovek let zpět, jsou dokonale prověřené.
      U koláče pastýře se dá různě experimentovat, obměňovat chutě a vždycky bude výsledek výborný!

      Vymazat
  2. Dnes jsme měli k obídku a všichni si chválili!!! Výborný!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám velkou radost :-) Díky za komentář!

      Vymazat