pátek 6. června 2014

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Kuličky z mletého hovězího masa s omáčkou z cherry rajčat


Omáčka
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 4 stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 2x 390g konzerva cherry rajčat
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1/4 čajové lžičky chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř

Masové kuličky
  • 1000 g zadního hovězího 
  • 2 vejce
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 kávové lžičky chilli (nemusí být)
  • 3 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 4 polévkové lžíce 12% smetany
  • čerstvá bazalka
  • slunečnicový nebo olivový olej na smažení

Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat třtinový cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít jablečný ocet, nechat odpařit
- krátce orestovat rajčatový protlak, nalít rajčata, okořenit, osolit
- 15 - 20 minut na mírném plameni podusit
- hovězí jemně namlít, smíchat s nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem
- zpracovat koření, nasekanou bazalku, vejce, strouhanku se smetanou
- z dobře promíchané směsi tvořit kuličky o průměru max. 3 centimetry
- ve vyšší vrstvě oleje osmažit, cca 3 + 2 minuty
.

Nejdříve připravíme omáčku.
Cibuli nakrájíme na drobné kostky, stroužky česneku na plátky.

V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olivový olej, nasypeme cibuli.
Na mírném plameni přibližně 6 minut restujeme, promícháváme.
Přidáme plátky česneku a ještě 1 - 2 minuty smažíme.

Nasypeme třtinový cukr, mícháme.
Během 3 minut se cukr rozpustí a zlehka zkaramelizuje.
Přidáme jablečný ocet, zhruba za minutu se odpaří.
Zbyde pouze intenzivní chuť, alkohol se varem vypaří. 
 
Vmícháme rajčatový protlak a po pár vteřinách nalijeme celý obsah plechovek s cherry rajčaty.
Nasypeme tymián, rozmarýn, oregano a po jedné čajové lžičce soli a pepře.
Pokud chceme dosáhnout mírně pikantní chuti, tak i špetku chilli.

Promícháme, na mírném plameni necháme nezakryté probublávat.
Za 15 - 20 minut bude mít omáčka požadovanou hustotu.
Ochutnáme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem...

Než se omáčka dovaří, připravíme masové kuličky.
Hovězí zadní nakrájíme na menší kusy a najemno nameleme nebo nasekáme v robotu.

Cibuli nakrájíme na velice malé kostičky, česnek utřeme.
Lístky bazalky nasekáme.
Měli bychom jich mít plnou hrst.
V míse smícháme mleté maso s cibulí, česnekem, bazalkou a kořením.


Hněteme rukou, aby bylo vše rovnoměrně rozmíchané.
Vejce lehce prošleháme vidličkou, nalijeme k masu a pečlivě promícháme.
Nasypeme strouhanku, polijeme ji smetanou a opět rukou dobře zpracujeme.

Ze směsi tvoříme vlhkou rukou kuličky o maximálním průměru 3 centimetry.
Můžeme nejdřív na zkoušku udělat a osmažit jednu a v případě potřeby směs dokořenit.


V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje.
Přibližně jeden a půl centimetru vysokou.

Na středním plameni smažíme okolo tří minut, obrátíme a po 2 minutách vyndáme na papírový ubrousek nebo utěrku, abychom se zbavili přebytečného oleje.
Po pár vteřinách přendáme do mísy.
Pokud bychom hotové kuličky nechali ležet na papíru delší dobu, mohly by se na ně přilepit kousky ubrousku!

Před podáváním kuličky smícháme s teplou omáčkou nebo nejdříve nandáme pár lžic omáčky a do ní pak kuličky posadíme.

Ideální přílohou jsou těstoviny. 





TIP!  Na talíři můžeme lehce posypat strouhaným parmazánem.

TIP!!  Pokud smažíme větší množství nebo máme menší pánev a musíme smažit na víckrát, hlídáme olej. V případě potřeby dáme čerstvý, aby se odpadlé kousky nepřepalovaly a nepřichytávaly na novou várku.


 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat