pátek 29. srpna 2014

Vepřové plátky pečené v marinádě

Vepřové plátky pečené v marinádě


Základ

  • 800 g krkovice nebo plecka nebo kýty nebo kotlety
  • 150 g cibule (1 velká)
  • sůl, pepř


Marináda

  • 125 ml světlého piva
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 1 - 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje (množství podle druhu vepřového)
  • majoránka, sladká mletá paprika
  • sůl, pepř, cukr


 Jak na to  

- smíchat ingredience na marinádu, nejdříve suché
- plátky vepřového rukou lehce naklepat, osolit a opepřit, obalit v marinádě, nechat alespoň 20 minut odležet
- posypat cibulí nakrájenou na kolečka
- péct 50 minut zakryté při 170 °C, ev. ještě přidat 5 - 10 minut bez zakrytí na zapečení
.

Marináda

V misce nebo přímo v pekáči, ve kterém budeme péct smícháme dvě lžičky sladké papriky, dvě lžičky majoránky, polévkovou lžíci cukru a po čajové lžičce mletého pepře a soli.
Přidáme utřené stroužky česneku.
Nebo je jenom pokrájíme na plátky.

Vmícháme sójovou omáčku, rajčatový protlak, šťávu z citronu a pivo.
Nakonec přidáme olej.
Množství oleje zvolíme podle druhu masa, ze kterého plátky připravujeme. 
Na krkovici, která je prorostlá, stačí jedna polévková lžíce, na kotletu, plecko a kýtu dáme dvě.



Naložení plátků

Maso opláchneme a dobře osušíme.
Rozkrájíme ho na zhruba jeden a půl až dva centimetry silné plátky.
Jemně je naklepeme klouby ruky.

Plátky z obou stran osolíme a opepříme.
Postupně je obalujeme v marinádě a pokládáme do pekáče vedle sebe.
Zbytkem marinády plátky polijeme.
Před pečením je necháme alespoň 20 minut odležet.
Je fajn je připravit den předem a nechat v lednici přes noc.


Pečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka, nasypeme je na maso.
Pekáč zakryjeme, dáme péct.
Po 50 minutách zkontrolujeme, marináda zhoustne, plátky by měly být měkké.
Plátky během pečení neotáčíme, nepodléváme je.
Pokud plátky ještě nejsou měkké, vrátíme je do trouby a pečeme dál do měkka.
Na závěr můžeme nechat zapéct ještě 5 až 10 minut bez zakrytí.

Vepřové plátky pečené v marinádě podáváme s pečivem, rýží, bramborem vařeným nebo opečeným nebo se zeleninou. 






Přejít na seznam receptů

18 komentářů:

  1. Hmm tak tohle vypadá výborně, pořádně ochucené a šťavnaté :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je to rychle hotový! Je fajn si připravit v pátek, v sobotu na chalupě strčit do trouby a za hodinu přijít k hotovýmu :-).

      Vymazat
  2. Uz jsme delali asi 2x, moc nam chutnalo. Dalo by se hodit i na gril, co myslite?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      Určitě se dá hodit na gril, ale je nutné zvolit mírnější teplotu, aby se maso propeklo a marináda nepřipalovala. A cibuli se zbytkem marinády připravit zvlášť. Třeba v "misce" vyrobené z alobalu.

      Vymazat
  3. Dobrý den

    Pečeme se zapnutým vetrákem na horkovzduch anebo ten použijeme až na závěrečné dopečení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      horkovzduch nepoužívám, peču v klasické elektrické troubě. Pokud budete dělat s horkovzduchem, budu ráda, když napíšete i pro ostatní svoji zkušenost.
      Děkuji!

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    vepřové plátky pečené v marinádě jsem pekl v horkovzdušné troubě a bylo to výborné a šťavnaté. Rudy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rudy, děkuji za napsání zkušenosti. Určitě se bude hodit!

      Vymazat
    2. Dobrý den, mužu i prsička?

      Vymazat
    3. Dobrý den, určitě budou výborná. A tak o polovinu dříve hotová. Budu ráda, když napíšete, jak se povedlo a chutnalo. Díky!

      Vymazat
  5. Moc dobre, jen marinada mi nezhoustla, a musela jsem dopekat :-) nevim kde jsrlem udelala chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, mám radost, že chutnalo. S marinádou těžko říct, pokud jste pekla z krkovice, mohla být příliš prorostlá?

      Vymazat
  6. Vypadá to luxusně,v týdnu udělám a výsledek dám vědět, díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se těším na recenzi. Doufám, že bude chutnat!

      Vymazat
    2. Právě jsem to dodělal,dali jsme si kousek na ochutnávku,je to bašta,a oběd na zítra, děkuji,zase od Vás něco udělám

      Vymazat
    3. Díky za zpětnou vazbu! Mám radost, že chutnalo!

      Vymazat
  7. Zítra dělám už podruhé....moc dobré. Díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý komentář, moc mě těší, že chutnalo.

      Vymazat