pátek 19. září 2014

Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 280 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g 15% zakysané smetany
  • 150 ml 30% smetany
  • 125 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
  • 100 g mletého máku
  • 13 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
  • 20 - 25 švestek
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s práškem do pečiva, mákem, cukrem a citronovou kůrou
- dobře vše promíchat se smetanou, vejci, zakysanou smetanou a olejem
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, poklást švestkami
- péct cca 30 minut při 180 °C 
.

Opět jedna tradiční rychlovka. 


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Mák nameleme nebo rovnou koupíme mletý.
Z dobře omytého citronu nastrouháme kůru.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká!
Švestky opláchneme a osušíme.
Na jedné straně je podélně nakrojíme, rozevřeme a odstraníme pecku.
Kraje dvakrát nařízneme.

Hlubší plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Nebo strouhankou nebo použijeme pečicí papír.


Těsto

Do mísy prosejeme mouku.
Smícháme ji s kypřicím práškem do pečiva, cukrem, mákem a citronovou kůrou.
Připravenou suchou směs dobře promícháme s vejci, smetanou, olejem a zakysanou smetanou.
Smetany můžeme v lehčí verzi nahradit mlékem.

Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně ho rozetřeme.
Na těsto naskládáme rozevřené švestky.


Upečení

Dáme péct do rozehřáté trouby.
Za 30 až 35 minut bude upečeno. 

Makový koláč necháme před podáváním zchladnout.


TIP!  Koláč bude výborný i s jiným ovocem. Můžeme vyzkoušet meruňky, broskve, ananas...
Nebo ovoce vynechat a povrch upečeného koláče potřít citronovou polevou. Nebo čokoládovou, kávovou...




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat