pátek 10. října 2014

Zelnice

Zelnice neboli Couračka neboli Zelná polévka


  • 1500 ml vody
  • 350 g brambor (3 střední)
  • 250 g kysaného zelí
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 50 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 menší bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kostka hovězího bujonu
  • ocet (pokud je potřeba na dochucení)
  • špetka pálivé papriky (nemusí být)
  • sůl, kmín, pepř, sladká paprika


Jak na to  

- na oleji/sádle zesklovatět cibuli a česnek
- zlehka orestovat kousky brambor
- zasypat hladkou moukou, 2 - 3 minuty smažit, přidat koření
- zalít vodou, rozdrobit bujon, 10 minut povařit
- nalít lák ze zelí, přidat pokrájené zelí, okolo 10 minut povařit, podle potřeby dochutit
.

Tradiční jednoduchá sytá polévka. Zárukou výborné chuti je kvalitní voňavé kysané zelí.


Příprava

Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky.
Krájíme na velikost tak akorát na sousto.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na drobnější kostky.
Oloupané stroužky česneku zmáčkneme nožem a nakrájíme na plátky.


Jíška

V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo.
Nasypeme cibuli, okolo 6 minut ji na mírném plameni restujeme.
Přidáme česnek, ještě 2 minuty promícháváme.

Do hrnce přidáme brambory, mírně zvýšíme teplotu.
Brambory okolo 3 minut opékáme, promícháváme.

Teplotu snížíme, přisypeme hladkou moukou.
Občas promícháme.
Během 2 až 3 minut bude hotová cibulovobramborová jíška.


Povaření

Do hrnce přidáme po jedné čajové lžičce soli, kmínu a sladké papriky.
A dále nové koření, bobkové listy a podle chuti mletý pepř.
Za stálého míchání přiléváme 1500 mililitrů horké vody.

Vmícháme rozdrobený bujon.
Stáhneme teplotu, hrnec částečně zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni necháme 10 minut probublávat.
Občas promícháme.


Dokončení

Pokud máme zelí v sáčku, nastřihneme roh a přímo do hrnce vymačkáme/vyždímáme lák.
Pokud máme zelí ve sklenici, scedíme ho a lák nalijeme do hrnce.
Zelí by mělo být kvalitní, voňavé, chutnat jen tak samotné.

Scezené zelí pokrájíme na menší kusy, vmícháme je do polévky. 
Bez zakrytí za občasného promíchání na mírném plameni okolo 10 minut povaříme.
Brambory by měly být měkké.
Podle chuti přisolíme, eventuálně přikyselíme octem.
Vypneme.

Zelnici můžeme na talířích zlehka poprášit mletou pálivou paprikou.





TIP!  Do polévky můžeme přidat opečenou klobásu, budeme mít jednodušší variantu zelňačky.
Můžeme ji uvařit i se sušenými houbami.

TIP!  Pokud chceme uvařit bílou zelnici, část vody nahradíme mlékem. Nebo ji na závěr povaříme s 12% smetanou.

TIP!  Zelí před přidáním do polévky neproplachujeme!


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. U nás tomu říkáme prostě zelňačka :D Já mám teda nejradši tu bílou, hezky se smetanou. Ale už jsem ji dlouho nevařila, budu to muset napravit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě naprav! S končícím babím létem a blížící se zimou bude hodně příležitostí se s ní zahřát :).

      Vymazat