pátek 5. prosince 2014

Pečené brambory s dýní, řepou, mrkví a špenátem

Pečené brambory s dýní, červenou řepou, mrkví a špenátem


  • 6 větších brambor
  • 2 větší cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 2 střední mrkve
  • 500 g oloupané dýně
  • 150 g mraženého listového špenátu 
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 30 g másla
  • slunečnicový nebo olivový olej
  • kmín
  • sůl

Jak na to  

- hodinu vařit neoloupanou řepu
- oloupané brambory a oškrábané mrkve nakrájet, v osolené vodě 10 minut povařit
- cibuli a stroužky česneku nakrájet na plátky, oloupanou vydlabanou dýni a povařenou oloupanou řepu na kostky
- na plech na olej nasypat 2/3 cibule a česneku, pokmínovat
- urovnat zeleninu včetně kousků nerozmrazeného listového špenátu
- posypat zbytkem cibule, česneku, majoránkou, kmínem a solí, polít olejem
- nezakryté péct 15 minut při 220 °C, pak podlít vodou a péct ještě 15 minut
.

Řepy opláchneme, neoloupané dáme do hrnce s vodou.
Hodinu na mírném plameni povaříme.

Brambory oloupeme, mrkev oškrábeme, nakrájíme na kostky. Dáme do hrnce, zalijeme vařicí vodou, osolíme čajovou lžičkou soli, nasypeme půl kávové lžičky kmínu.


10 minut povaříme do poloměkka.
Zcedíme.

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Oloupeme cibuli a stroužky česneku, nakrájíme na plátky.
Dýni oloupeme, vydlabeme, nakrájíme na kostky.


Řepu zcedíme, oloupeme a také nakrájíme na kostky.
Na plech nalijeme 2 polévkové lžíce oleje, nasypeme 2/3 cibule i česneku a 1/2 čajové lžičky kmínu.
Rozprostřeme zeleninu, na závěr přidáme nerozmrazený listový špenát.

Nasypeme zbytek cibule a česneku, okořeníme 2 polévkovými lžícemi rozemnuté majoránky, 1 čajovou lžičkou kmínu, 2 čajovými lžičkami soli.
Polijeme 2 polévkovými lžícemi oleje.



Dáme nezakryté péct.
Po 15 minutách podlijeme horkou vodou, 150 - 200 mililitry.
A ještě 15 minut pečeme.


Zeleninu podáváme jako přílohu k masům.
Pečeným nebo grilovaným. Anebo jen tak.



Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Hmm tak tohle musím vyzkoušet, miluji pečenou zeleninu a tvůj recept vypadá skvostně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, je výborná i samotná.
      A když se masožravcům doplní kouskem masa a třeba vypečeným sosem, tak se oblizují až za ušima :)

      Vymazat
  2. Vynikající, vařím to často a vždy s velkým úspěchem. Navíc mi skoro všechny ingredience rostou na zahradě, takže je to pro nás jídlo "co dům dal". Jen na to loupání a krájení bych potřebovala brigádníky. Dlouho mi to trvá. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji za milý komentář. Skočit si před vařením pro suroviny na zahrádku je jako výhra v loterii:).
      Mám radost, že recept inspiroval.
      Dobrou chuť přeji!
      Hana

      Vymazat