- 500 g brambor (4 střední)
- 500 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
- 400 - 450 ml majonézy
- 350 - 400 g kyselých okurek
- 200 g jablka
- 160 g cibule
- 3 polévkové lžíce octa
- 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
- sůl, kmín, pepř
Jak na to
- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.
- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.
Na salát použijeme brambory typu A eventuálně B.
Céčku se vyhneme, na saláty nejsou vhodné, po uvaření se rozpadají.
Uvaření brambor
Brambory uvaříme ve slupce.
Dobře je umyjeme, dáme do hrnce.
Nasypeme k nim vrchovatou čajovou lžičku soli a kávovou lžičku kmínu.
Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Nasypeme k nim vrchovatou čajovou lžičku soli a kávovou lžičku kmínu.
Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Na středním plameni vaříme 15 až 20 minut doměkka.
Na středním plameni vaříme 15 až 20 minut doměkka.
Brambory scedíme, rozložíme je na talíř, necháme vychladnout.
Je fajn uvařit brambory den předem.
Pokrájení a smíchání
- Okurky vyndáme z láku, necháme je na cedníku okapat, pokrájíme je na malé hranolky.
- Sloupnutou cibuli pokrájíme na jemné proužky.
- Studené brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Můžeme k tomu využít speciální strunový kráječ ve tvaru mřížky.
- Šunku nakrájíme na stejně velké hranolky jako okurky.
- Jablko oloupeme a pokrájíme stejně jako šunku a okurky.
V míse vše rovnoměrně osolíme jednou vrchovatou čajovou lžičkou soli a posypeme jednou čajovou lžičkou pepře.
Přilijeme 3 polévkové lžíce octa a 2
polévkové lžíce worcestrové omáčky.
Opatrně promícháme.
Opatrně promícháme.
Nakonec jemně vmícháme majonézu, dáme pozor na rozmačkání brambor.
Salát necháme v chladu rozležet.
Vlašský salát podáváme k řízkům, sekané, rybám, ale i jen tak, třeba s pečivem jako lehkou svačinu.
TIP! Receptů na vlašák určitě existuje stejné množství jako na salát bramborový.
Originální prý pochází z prvorepublikového lahůdkářství Aloise Linky. Připravoval se bez brambor a cibule, patří do něj malý kousek kyselého sledě, šunka, hrášek, mrkev, jablko, okurky, sůl, pepř, ocet a worcestrová omáčka. A samozřejmě majonéza.
TIP! Receptů na vlašák určitě existuje stejné množství jako na salát bramborový.
Originální prý pochází z prvorepublikového lahůdkářství Aloise Linky. Připravoval se bez brambor a cibule, patří do něj malý kousek kyselého sledě, šunka, hrášek, mrkev, jablko, okurky, sůl, pepř, ocet a worcestrová omáčka. A samozřejmě majonéza.
TIP! K uvaření vybíráme brambory o zhruba stejné velikosti, aby ty menší nebyly převařené a ty větší ještě tvrdé.
Sbihaji se mi sliny!! i kdyz podle nazvu je to italsky salat,tady zadna takova dobrota neexistuje..Prodava se neco jako bramborovy salat (brambory,hrasek,mrkev) se spoustou (prilis) majonezy a pod nazvem "rusky salat" aneb <insalata russa< Neni to vubec dobre -aspon podle nas,odchovanych ceskymi lahudkovymi salaty.. Vilem Brabec je porad jednicka!!:-)))
OdpovědětVymazatDíky za milý komentář!
VymazatS názvem to bude něco podobného jako francouzské brambory, španělský ptáček nabo ruské vejce. A je fakt, že pod názvem italský salát si vlašák představí málokdo. A bůhví jak se k tomu pojmenování došlo. Třeba, a teď fabuluju, je to podle nějakého italského kuchaře, který přišel z Polska do Čech :))
Dobry den, ja jsem na vlassky salat mel chut ale bramboru v salatech, mimo bramboroveho salatu, nemusim, a tak jsem se nechal inspirovat a udelal jsem si vlassky salat podle originalni receptury Aloise Linka. Mam pocit, ze jste uvedla odkaz, a doporucuji zkusit. Mimoradna dobrutka a diky jablku je salat takovy lehky, puvodne jsem myslel, ze vezmu do prace ale nakonec jsem vse sezral sam. Kdo nema rad v salatech rybku, vubec se memusi bat, do druheho dne se rybka ztratí a zůstane jen neco neidentifikovatelného na pozadí :) Ale doporucuji vse vazit a zadnou lidovou tvorivost.
OdpovědětVymazatDobrý den Miro,
Vymazatdíky za milý komentář. Mám radost, že recept posloužil jako inspirace!
Bylo by zajímavé připravit 3 varianty vlašáku. Jeden podle Vrabce, jeden podle Linka a jeden podle Sandtnerové. A otestovat na dobrovolnících. Vůbec se neodvážím tipovat vítěze :)