čtvrtek 9. července 2015

Pizza z listového těsta

"Pizza" z listového těsta


Základ

  • 400 g listového těsta
  • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
  • 1 vejce
  • olivy, tyrolský špek, mozzarella, špenát, žampiony, tuňák...


Rajčatová omáčka

  • 250 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kávové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 čajové lžičky cukru
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- lehce osmahnout utřený česnek, přidat pokrájená rajčata a cukr
- vmíchat skořici, tymián, pepř a sůl, povařit 12 - 15 minut do vyvaření vody, propasírovat
- 200 g listového těsta rozválet na cca 30 x 40 cm, seříznout rohy
- na krajích potřít rozšlehaným vejcem, přehnout
- potřít rajčatovou omáčkou, poklást olivami, špekem, žampiony, mozzarellou...
- přehnutý okraj potřít vejcem
- péct cca 12 minut při 210 °C dozlatova
.

Rajčatová omáčka

  • Omytá rajčata rozkrájíme na půlky.
  • Oloupané stroužky česneku utřeme.

  • V menším hrnku rozehřejeme olivový olej.
  • Přidáme česnek.
    Na mírném plameni ho okolo minuty promícháváme.
    Nasypeme rajčata, lehce zvýšíme teplotu.
    Vmícháme skořici, tymián, kávovou lžičku soli a pepře.
    Podle chuti rajčat vmícháme 1 až 3 čajové lžičky cukru.

  • Na středním plameni povaříme okolo 12 minut bez zakrytí.
  • Občas promícháme, omáčka zhoustne.
    Propasírujeme ji přes cedník.
    Přitlačíme, aby v cedníku zbyly jen slupky z rajčat.

Zapneme troubu, nastavíme na 210 °C.


Upečení

  • V hrníčku prošleháme vejce.
  • Pracovní desku lehce posypeme hladkou moukou.

  • Těsto rozdělíme na půlku.
  • Každou vyválíme do obdélníku velkého zhruba 30 x 35 centimetrů.
    Můžeme odříznout rohy, půjdou pak dobře ohnout a budou na sebe sedět.
    Kraje obdélníků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
    Dvou až třícentimetrový pruh těsta po celém obvodu přehneme směrem dovnitř.

  • Plochu mezi zvýšeným okrajem potřeme připravenou rajčatovou omáčkou.
  • Poklademe na ni pokrájenou mozzarellu, olivy, šunku, tyrolský špek...
    Přehnutý kraj potřeme rozšlehaným vajíčkem.
    Dáme ihned péct do rozehřáté trouby.

  • Pečeme okolo 12 minut dozlatova.

Pizzu z listového těsta můžeme připravit se všemi tradičními přísadami, které se dávají na klasickou pizzu. Podle chuti je různě kombinujeme.
Namátkou to může být ananas, kukuřice, krevety, mořské plody, houby, pikantní salámy, špenát, různé druhy sýrů, vařené nebo pečené maso... 


TIP!  Pokud nám těsto zbyde, můžeme upéct pár skořicových šneků.
Vyválíme ho do pruhu, potřeme máslem, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, zamotáme. Rozkrájíme ho na centimetrové kousky, potřeme vejcem a upečeme dozlatova.








Žádné komentáře:

Okomentovat