pátek 6. listopadu 2015

Plněné závitky z kuřecích prsou

Plněné závitky z kuřecích prsou


Základ

  • 1000 g kuřecích prsou  (5 - 6 kusů)
  • 5 - 6 čajových lžiček dijonské nebo plnotučné hořčice
  • 5 - 6 plátků anglické slaniny nebo tyrolského špeku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 80 g másla
  • sůl, pepř


Náplň

  • 200 g řapíkatého celeru
  • 50 g slaniny bez kůže nebo špeku
  • 60 g nakládané červené papriky
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 5 vajec
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na pánvi zlehka orestovat pokrájenou slaninu, přidat celer, po vyvaření vody ořechy, mírně opražit
- nalít vejce, osolit, opepřit, usmažit do ztuhnutí, odstavit, vmíchat papriku, česnek a ústřicovou omáčku
- prsa naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí, položit plátek anglické nebo tyrolského špeku
- smotat, zprudka krátce opéct
- naskládat do pekáčku/mísy, přidat máslo, podlít
- péct zakryté cca 45 minut, polévat výpekem
- odkrýt, zvýšit teplotu, 10 - 15 minut dopéct dozlatova
.

Příprava náplně

  • Slaninu, celer a scezenou papriku nakrájíme na drobné kousky.
  • Jádra vlašských ořechů nasekáme nadrobno.
    Stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

  • Rozehřejeme pánev, nasypeme na ni pokrájenou slaninu.
  • 2 až 3 minuty ji na středním plameni restujeme.
    Slanina se rozpustí, začne se zlehka opékat.

  • Přidáme celer, promícháváme.
  • Zhruba za 2 minuty se vyvaří voda, kterou celer pustil.
    Přisypeme nasekané ořechy, ještě 2 až 3 minuty mícháme.

  • Zmírníme teplotu, vmícháme vejce, osolíme je a opepříme.
  • Soli dáme tak půl kávové lžičky.
    Mícháme, během 2 minut budou vejce usmažená.
    Odstavíme je a smícháme s utřeným česnekem, pokrájenou paprikou a ústřicovou omáčkou.

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C. 


Plnění a orestování závitků

  • Kuřecí prsa jemně naklepeme.
  • Obě strany osolíme a opepříme.
    Jednu stranu potřeme dijonskou hořčicí, položíme na ni plátek anglické slaniny nebo tyrolského špeku, rozetřeme připravenou náplň.

  • Připravený plátek pevně smotáme do závitku.
  • Pro jistotu ho můžeme zajistit provázkem.
    Maso bude ale po prudkém opečení, ztuhnutí bílkoviny, dobře držet i bez svázání.

  • Na čistou pánev nalijeme olej.
  • Jakmile bude dostatečně rozpálený, závitky krátce a zprudka opečeme dohněda.
    Jako první opékáme stranu, kde je spoj.

  • Závitky naskládáme do pekáčku nebo zapékací mísy, spojem dolů.
  • Zvolíme takovou velikost pekáče, aby se závitky vešly akorát a zbylo jen místo na podlití.


Pečení

  • K závitkům přidáme máslo.
  • Podlijeme je 100 mililitry horké vody.
    Pekáč zakryjeme, dáme do rozehřáté trouby péct.
    Závitky každých 15 až 20 minut poléváme výpekem.

  • Po 45 minutách pekáč odkryjeme.
  • Závitky důkladně polijeme výpekem.
    Teplotu zvýšíme na 200 °C.
    Za 10 až 15 minut budou závitky dopečené dozlatova.
    Na poslední 1 až 2 minuty můžeme dát pod gril, není to ale nutné.

Plněné kuřecí závitky podáváme s bramborem vařeným, opečeným nebo šťouchaným, se zeleninovým salátem, pečivem, bramborovou kaší nebo jako součást obložených mís.






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat