středa 18. listopadu 2015

Vánoční cukroví - linecké slepované

Linecké slepované 

Péct ideálně 2 - 3 týdny před Štědrým dnem.


Rozpis pro 2 větší plechy.
Z půlky těsta vykrájíme tvary, které se vejdou na 1 plech.

Těsto připravíme ideálně den před pečením, necháme přes noc v lednici.
  • 450 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 1 vejce 
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • marmeláda na slepování
  • cukr moučka na posypání (nemusí být)


Jak na to  

- prosít cukr a mouku, zpracovat s máslem, žloutkem, vejcem a citronovou šťávou na hladké nelepivé těsto
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin odležet
- vyválet na 2 - 3mm tloušťku, vykrájet tvary, u poloviny z nich vykrojit střed
- péct okolo 10 minut při 170 °C
- slepit chuťově výraznou marmeládou, uzavřít do krabice, nechat několik dní rozležet
.



Chvilku před zpracováním těsta vyndáme máslo z lednice.
Mouku i cukr prosejeme na pracovní desku, přidáme máslo, žloutek, vejce a citronovou šťávu.
Rychle a dobře zpracujeme. Jakmile se těsto přestane lepit, vytvoříme bochánek, zabalíme do fólie a odložíme do lednice.
Minimálně na 2 hodiny, ideálně do druhého dne.
Pokud se těsto při zpracování příliš lepí, přidáme 1 až 2 čajové lžičky mouky, dobře prohněteme. 

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Hladkou moukou lehce poprášíme pracovní plochu.
Více mouky v těstě způsobí, že upečené kousky budou tvrdší, ztratí křehkost.  
Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny.
Jednu ponecháme v lednici, druhou vyválíme na 2 - 3milimetrový plát. Jemným tlakem rozvalujeme oběma směry, do šířky i délky.
Pomocí formiček vykrajujeme těsně vedle sebe různé tvary, do poloviny z nich vykrojíme uprostřed malé kolečko nebo hvězdičku, srdíčko ...
Po slepení marmeládou hezky vynikne.
Opatrně přendáme na plech zlehka potřený kouskem másla.
Pečeme okolo 10 minut.



Jakmile začne cukroví růžovět, ihned vyndáme z trouby a ihned také stáhneme z horkého plechu. Necháme na rovné ploše vychladnout.
Pokud bychom cukroví nechali na rozpáleném plechu, hrozí, že by se i po vytažení z trouby mohlo lehce připálit.
Stejným způsobem zpracujeme i druhou půlku těsta.

Na slepení použijeme marmeládu výraznější chuti, tou nejtradičnější je určitě rybízová. Pokud chceme cukroví ozdobit moučkovým cukrem, ještě před slepením tvary s vykrojeným středem pocukrujeme.
Uložíme do krabice, uzavřeme.
Minimálně týden bychom měli nechat uležet, cukroví bude křehčí.



TIP!  Plech není potřeba moc vymazávat, těsto je tučné dost. Pouze ho před další dávkou setřeme papírovým ubrouskem, aby se eventuální odpadlé kousky nepřipalovaly. Můžeme použít i pečicí papír.
Další dávku dáváme na vychladlý plech!

TIP!!  Vykrajujeme co nejtěsněji vedle sebe, těsto, které bylo mezi tvary zpracujeme s další dávkou. 

TIP!!!  Máslo do těsta můžeme použít ztuhlé, po vytažení z lednice ho nastrouháme.

TIP!!!!  Aby byla křehká těsta opravdu dobrá, je důležité zpracovat těsto co nejrychleji. Pokud bychom zpracovávali dlouho, došlo by k takzvanému spaření mouky. Máslo by se od teplých rukou hodně rozpouštělo a vsáklo do mouky. Těsto by se pak trhalo a lepilo.

TIP!!!!!  Pokud se těsto při rozvalování příliš lepí, vyválíme ho mezi 2 lehce pomoučněnými potravinářskými fóliemi.

TIP!!!!!!  Pro rovnoměrně rozválené těsto je fajn použít "kolejnice". Zhruba v 15centimetrové vzdálenosti umístíme svisle 2 - 3 milimetry silné tyčky z umělé hmoty nebo hladkého dřeva nebo dobře poslouží pletací jehlice. Doprostřed dáme těsto, začneme vyvalovat až do momentu, kdy váleček začne jezdit po "kolejnicích".
Pokud není těsto rozválené na stejnou tloušťku, budou se tenčí vykrojené kousky péct rychleji.

TIP!!!!!!!  Pokud trouba peče v každé části jinak, hlídáme a kousky cukroví, které začnou růžovět dříve ihned z plechu sundáme.

TIP!!!!!!!!  Pokud potřebujeme upravit množství těsta, zachováme poměr surovin 1 : 2 : 3. Tedy jeden díl cukru moučky, 2 díly másla a 3 díly hladké mouky.

TIP!!!!!!!!!  Do těsta můžeme také přidat 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru.

TIP!!!!!!!!!!  Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbude, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme/umeleme a upečeme bábovku.

TIP!!!!!!!!!!!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky
Pracny neboli medvědí tlapky
Slepované tyčky - banánky
Plněné ořechy 
Perníčky
Kokosky z celých vajec 
Marokánky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Oreo nepečené kuličky 
Kokosové rohlíčky

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat