středa 18. listopadu 2015

Vánoční cukroví - linecké slepované

Linecké slepované 

Péct 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


Těsto připravíme ideálně den před pečením, necháme ho přes noc v lednici rozležet. 
Při úpravě množství těsta vždy dodržíme základní poměr surovin 3:2:1. Tedy 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru. 

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • marmeláda na slepování
  • cukr moučka na posypání (nemusí být)


Jak na to  

- prosít cukr a mouku, osolit, rychle zpracovat se studeným máslem, žloutky a citronovou šťávou na hladké nelepivé těsto
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin odležet
- vyválet na tloušťku cca 3 mm, vykrájet tvary, u poloviny z nich vykrojit i střed
- péct okolo 10 minut při 170 °C do růžova
- slepit chuťově výraznou marmeládou, uzavřít do krabice, nechat několik dní rozležet
.



Příprava

Máslo včas vyndáme z lednice, aby nebylo příliš tuhé. 
Pozor ale, nesmí být úplně měkké, stačí, když v pokojové teplotě chvilku povolí a přitom stále zůstane studené.

Linecké patří mezi křehká těsta a u nich je při zpracování nejdůležitější rychlost a studené ruce, aby nedošlo k jejich takzvanému spaření. Tento nežádoucí jev způsobí od teplých rukou rozpuštěné máslo, které se vsákne do mouky a také dlouhé prodlevy při zpracování, zvlášť v teplém prostředí, a v neposlední řadě otálení s přemístěním hotového těsta do lednice po zpracování.
Spařené těsto je pak při rozvalování mastné, lepí se na váleček i plochu, upečené cukroví je tvrdé a na povrchu vrásčité, popraskané.
Proto pracujeme opravdu rychle, žádné mazlení s těstem, nehněteme ho dlouho k úplné dokonalosti. Ono bude ještě pracovat samo při odležení, o což se postará lepek v mouce, který těsto pěkně spojí.


Těsto

  • Mouku i cukr prosejeme na pracovní desku.
  • Vmícháme sůl.

  • Přidáme studené máslo pokrájené na menší kousky, žloutky a citronovou šťávu.
  • Nejdříve máslo nožem do mouky rozsekáváme na čím dá více drobnější kousky, zároveň tím všechny suroviny spojujeme na drobenku.
    Tento krok je fajn udělat v robotu se sekáčkem. Několikrát ho na pár vteřin zapneme, drobenka je raz dva hotová.

  • Odložíme nůž, studenýma rukama rychle zpracujeme hladké nelepivé těsto.
  • Pracujeme velice rychle, aby se máslo od teplých rukou moc nerozpouštělo.
    Pokud se těsto při zpracování příliš lepí, podsypeme ho 1 až 3 čajovými lžičkami mouky. Naopak, pokud je příliš tuhé, nedaří se dobře zpracovat, přidáme 1 až 3 čajové lžičky studené vody.

  • Z dobře zpracovaného těsta vytvoříme plochý bochánek, cihličku.
  • Zabalíme ji do fólie a odložíme do lednice na minimálně dvě hodiny, ale ideálně do druhého dne.
    Odležení je důležité proto, aby se aktivoval lepek, dokonale těsto spojil a to se pak při rozvalování netrhalo.


Rozválení těsta

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

  • Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny.
  • Jednu část začneme zpracovávat, zbytek vrátíme do lednice.
    Pokud máme těsto připravené z několika dávek, dělíme ho podle potřeby na více částí, zbytek dáme vždy zpět do lednice, nenecháme ležet v teple.

  • Pracovní desku i těsto lehounce poprášíme hladkou moukou.
  • Opravdu použijeme miniaturní množství, nepřeháníme to.
    Více mouky v těstě způsobí, že upečené cukroví bude tvrdší, ztratí křehkost.

  • Těsto jemným tlakem rozvalujeme oběma směry, do šířky i délky na zhruba tří až čtyřmilimetrový plát.
  • Zpočátku, jak je hodně ztuhlé z lednice, to půjde hůře, může se začít trhat. Pár minut počkáme a ono povolí.
    Pokud se těsto se lepí a zároveň trhá, velice jemně ho průběžně podsypáváme malým množstvím mouky nebo, což je rozhodně lepší řešení, váleček jen otíráme pomoučněnou rukou.
    Čím více další mouky totiž dostaneme do těsta, tím bude tvrdší, méně křehké.


Vykrajování a upečení

  • Plech lehounce potřeme kouskem studeného másla, klidně pomocí proužku utrženého obalu.
  • Takto ho potíráme jen před první várkou, před dalšími potírat netřeba, plech bude stále dost mastný.
    Další várku dáváme vždy na studený plech, který po vychladnutí jen jemně utřeme papírovou utěrkou, aby na něm nezůstaly drobky z té předchozí, už upečené.

  • Z rozváleného těsta vykrajujeme těsně vedle sebe kolečka, srdíčka, čtverečky, oválky...
  • Do poloviny z nich uprostřed vykrojíme malé kolečko nebo hvězdičku, srdíčko...
    Těsto, které zbylo ihned přidáme k tomu odloženému v lednici.
    Vykrájené tvary urovnáme na plech.

  • Dáme do vyhřáté trouby péct. 
  • Pečeme okolo 10 minut do lehkého zrůžovění, cukroví stále musí zůstat světlé.
    Plech ihned vyndáme z trouby a upečené cukroví ihned opatrně stáhneme z horkého plechu.
    Necháme ho na rovné ploše vychladnout.

Stejným způsobem zpracujeme zbytek těsta.


Slepení a uležení

Po vychladnutí můžeme začít slepovat.
Použijeme marmeládu výraznější chuti, tou nejtradičnější je určitě rybízová.

Na plný kousek natřeme malé množství marmelády, přiklopíme ho stejným tvarem, který má uprostřed vykrojený otvor. Po slepení ještě můžeme do vykrojeného otvoru přidat malé množství marmelády.
Linecké uložíme do krabice, dobře ji uzavřeme.
Cukroví necháme minimálně týden uležet v chladu, krásně se rozleží.





TIP!  Pro větší křehkost k mouce přidáme jednu polévkovou lžíci kukuřičného škrobu.

TIP!  Těsto můžeme připravit i v ochucené verzi. Zhruba třetinu mouky nahradíme stejným množstvím velice jemně nastrouhaných jader lískových či vlašských ořechů. Nebo spařených a oloupaných mandlí.
Tmavé těsto získáme přidáním jedné až dvou lžic kakaa. 
Provonět můžeme také kořením. Do mouky vmícháme špetku skořice nebo kardamomu nebo badyánu, anýzu...

TIP!  Plech není potřeba moc vymazávat, těsto je tučné dost. Místo vymazání můžeme použít i pečicí papír.
Plech před další dávkou setřeme papírovým ubrouskem, aby se eventuální odpadlé kousky nepřipalovaly. Další dávku dáváme vždy na vychladlý plech!

TIP!  Jednotlivé tvary vykrajujeme co nejtěsněji vedle sebe.
Těsto, které zbylo ihned přidáme k odloženému těstu do lednice a zpracujeme ho s další dávkou. 

TIP!  Máslo do těsta můžeme použít i úplně ztuhlé, po vytažení z lednice ho nastrouháme.

TIP!  Aby byla křehká těsta opravdu dobrá, je důležité zpracovat těsto co nejrychleji. Pokud bychom zpracovávali dlouho, došlo by k takzvanému spaření mouky. Máslo by se od teplých rukou hodně rozpouštělo a vsáklo by se do ní. Těsto by se pak trhalo a lepilo a upečené cukroví by bylo tvrdé.

TIP!  Pokud se těsto při rozvalování příliš lepí a jemné podsypání moukou nepomáhá, vyválíme ho mezi dvěma lehce pomoučněnými potravinářskými fóliemi nebo mezi dvěma archy pečicího papíru, které klidně necháme chvíli v lednici.
Těsto se hodně lepí a trhá právě v případě, že se ho "podaří" při zpracování spařit. Nakonec se nám ho sice podaří rozválet i vykrájet, ale s největší pravděpodobností moc spokojeni nebudeme. Pokud nám na výsledku hodně záleží, připravíme těsto nové a to "nepovedené" použijeme třeba na upečení korpusu košíčků.

TIP!  Pro rovnoměrně rozválené těsto je fajn použít "kolejnice". Zhruba v patnácticentimetrové vzdálenosti umístíme svisle 3 milimetry silné tyčky z umělé hmoty nebo hladkého dřeva nebo dobře poslouží silnější pletací jehlice. Doprostřed dáme těsto, začneme vyvalovat až do momentu, kdy váleček začne jezdit po "kolejnicích".
Pokud není těsto rozválené na stejnou tloušťku, budou se tenčí vykrojené kousky péct rychleji a mohly by se tím pádem připalovat.

TIP!  Pokud trouba peče v každé části jinak, kousky cukroví, které začnou růžovět dříve, ihned z plechu sundáme.

TIP!  Cukroví po vytažení z trouby ihned sundáme z rozpáleného plechu. Pokud bychom ho na něm nechali, hrozí, že by se od něho mohlo lehce připálit.
Na druhou stranu, zvlášť starší trouby někdy pečou nerovnoměrně a může se stát, že cukroví bude na jedné straně plechu ještě lehce nedopečené. Z plechu tedy sundáme jen ty upečené do růžova a zbytek na něm ještě chvíli necháme dojít.

TIP!  Pokud potřebujeme upravit množství těsta, zachováme vždy poměr surovin 1 : 2 : 3. Tedy jeden díl cukru moučky, dva díly másla a tři díly hladké mouky.

TIP!  Do těsta můžeme také přidat jednu polévkovou lžíci vanilkového cukru.

TIP!  Pokud chceme mít cukroví ozdobené moučkovým cukrem, ale chceme zachovat výrazný barevný střed, plníme ho marmeládou až těsně před urovnáním na tác nebo mísu. 
Uležet ho tedy dáme neslepené.
Tvary s vykrojeným středem nejdřív pocukrujeme a pak je položíme na marmeládou potřené plné kousky. 

TIP!  Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce. Nebo ho můžeme rozdrtit, rozsekat či namlít a upéct bábovku.

TIP!  Nepovedené nebo polámané kousky cukroví dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky
Pracny neboli medvědí tlapky
Slepované banánky
Plněné ořechy 
Perníčky
Kokosky z celých vajec 
Marokánky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Oreo nepečené kuličky
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky

Crinkles

Žádné komentáře:

Okomentovat