čtvrtek 19. listopadu 2015

Vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky 

Péct ideálně 2 - 3 týdny před Štědrým dnem.


Rozpis pro 2 velké plechy.
Z půlky těsta uděláme rohlíčky, které se vejdou na 1 plech.

Těsto připravíme ideálně den před pečením, necháme přes noc v lednici.

  • 250 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru na obalení
  • 3 polévkové lžíce vanilkového cukru na obalení


Jak na to  

- prosít cukr a mouku, smíchat s jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- vyválet do válečku, rozdělit na kousky, vytvarovat rohlíčky
- péct okolo 10 minut při 170 °C
- ihned po vytažení z trouby obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.



Máslo vyndáme z lednice, aby povolilo, jádra ořechů jemně nasekáme nebo nastrouháme.
Místo vlašských můžeme použít lísková.
Na pracovní desku prosejeme mouku a cukr moučku, smícháme s jemně mletými ořechy. Dobře propracujeme s máslem.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na několik hodin, ideálně přes noc, do lednice.

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Pro obalování upečených rohlíčků smícháme v míse prosetý cukr moučkový s vanilkovým.
Z těsta vždy kus oddělíme, vyválíme váleček o průměru jeden až jeden a půl centimetru, rozkrájíme na přibližně 5 centimetrů dlouhé kousky.
Ohneme do rohlíčku, naskládáme na plech.
Silnější váleček neděláme, při pečení rohlíčky mírně nabudou.


Pečeme okolo 10 minut dorůžova.
Teplé rohlíčky ihned po vytažení z trouby dáváme po pár kouscích do mísy s moučkovým cukrem. Jemně obalíme, naskládáme do krabice.
Obalujeme opatrně, rohlíčky jsou křehké!

A teď už jen zavřít krabici, uložit do chladna a hlídat, aby aspoň pár kousků na Štědrý den zbylo.
A v případě potřeby upéct další :)



TIP!  Pro vůni dáme do cukru moučky na noc vanilkový lusk.
Před zpracováním těsta odstraníme.

TIP!!  Pokud vlastníme klasický ruční masový strojek se speciálním nástavcem na cukroví, použijeme ho na tvarování rohlíčků. Těsto projedeme strojkem, nožem odřezáváme kousky, ohneme do rohlíčku.

TIP!!!   Plech nemusíme vymazávat. Pouze před narovnáním další dávky otřeme povrch papírovou utěrkou nebo ubrouskem, abychom se zbavili drobečků a předešli tak jejich připalování.
Pokud si chceme po skončení pečení ušetřit práci s mytím plechu, vyložíme ho pečicím papírem.

TIP!!!!  Další dávku dáváme vždy na vychladlý plech!

TIP!!!!!  Pokud trouba peče v každé části jinak, hlídáme, rohlíčky, které začnou růžovět dříve ihned z plechu sundáme.

TIP!!!!!!  Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbude, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme/umeleme a upečeme bábovku.

TIP!!!!!!!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví:

Kokosky z celých vajec
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Plněné ořechy
Slepované tyčky - banánky
Perníčky
Marokánky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Kokosové rohlíčky 
Oreo nepečené kuličky


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Zrovna včera jsem přemýšlela, podle jakých receptů letos upeču cukroví. No má volba je jasná, protože každý Váš recept je dokonalý! Mockrát děkuji, že jste mi ušetřila hledání ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko,
      to je velice milé číst Váš komentář! Děkuji a doufám, že naše rodinné recepty nezklamou ani tentokrát :)

      Vymazat