čtvrtek 3. prosince 2015

Vanoční cukroví - marokánky

Marokánky

Péct ideálně 7 - 10 dní před Štědrým dnem.


Množství na 2 velké plechy.

Těsto
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru moučky
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g másla

Náplň
  • 260 g kandovaného a sušeného ovoce a zázvoru
  • 140 g směsi ořechů

Na marokánky na fotkách použito:
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 50 g kandovaných brusinek
- 50 g sušených švestek
- 40 g kandovaného zázvoru
- 20 g rozinek
- 50 g jader vlašských ořechů
- 50 g jader lískových ořechů
- 40 g mandlí

Poleva
  • 75 g čokolády na vaření
  • 2 polévkové lžíce mléka


Jak na to  

- v mléku rozmíchat mouku a cukr, přidat máslo, 5 minut povařit, míchat
- přidat pokrájené kandované ovoce a posekané ořechy, na pečicí papír tvořit hromádky
- péct okolo 20 minut při 180 °C dozlatova, ještě teplé sundat, nechat vychladnout
- spodní stranu potřít čokoládovou polevou
.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Kandované ovoce pokrájíme na menší kousky, jádra ořechů hruběji nasekáme.


Mléko nalijeme do hrnce, dobře rozmícháme s moukou a cukrem.
Přidáme máslo a za stálého míchání přivedeme k varu.
Ode dna se v těstě začnou dělat bubliny.
Snížíme teplotu, 5 minut promícháváme, vznikne hladký bešamel.
Odstavíme ze sporáku, vmícháme připravenou směs kandovaného ovoce a ořechů.




Po zchladnutí tvoříme pomocí dvou čajových lžiček hromádky, pokládáme rovnou na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme okolo 20 minut dozlatova.
Ještě teplé sundáme z papíru, na talíři/tácu/prkénku necháme vychladnout.



Do misky nalámeme čokoládu, přidáme mléko.
Rozpouštíme ve vodní lázni, mícháme dohladka.
Misku, která snese vyšší teploty (ideálně z varného skla) posadíme na hrnec s vodou, začneme zahřívat. 
Vody dáme tolik, aby se nedotýkala dna misky. 
Místo misky můžeme použít i pánev nebo hrnec.
Čajovou lžičkou naneseme polevu na spodní stranu marokánky, druhou stranou lžičky rozetřeme.
Pokládáme čokoládou navrch, necháme v chladu ztuhnout.


Přendáme do krabice, jednotlivé vrstvy prokládáme pečicím papírem.
Krabici zabalíme do igelitu, uchováváme v chladu.

TIP!  Pokud chceme marokánky křupavé, před pečením vytvořené hromádky roztáhneme do placiček.


Další recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky
Plněné ořechy
Linecké slepované 
Pracny neboli medvědí tlapky
Perníčky
Slepované tyčky - banánky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky 
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat