pátek 15. ledna 2016

Hrnkový koláč s tvarohovým krémem

Hrnkový koláč s tvarohovým krémem


Rozpis na velký plech rozměru 30 x 40 centimetrů.

1 hrnek = 250 mililitrů


Těsto
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce kakaa (do 2. půlky hotového těsta)
  • 1 polévková lžíce rumu na potření
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 3 pol. lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

Krém
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 500 g tvarohu (2 kostky)
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 125 g másla
  • 3 polévkové lžíce moučkového cukru

Poleva
  • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 100 g čokolády na vaření

Jak na to  

- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, do zbytku těsta vmíchat kakao a nalít na světlé těsto
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetany, nalít na krém, nechat ztuhnout
.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou.

V míse smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a solí.

Do jiné mísy rozklepneme vejce, přisypeme hrnek cukru a vanilkový cukr.
Okolo 3 minut šleháme metličkou, pak po částech přiléváme olej a nakonec mléko.
Do směsi vmícháme připravenou mouku.
Hotového těsta budou zhruba 4 hrnky.

Dva plné hrnky těsta rovnoměrně nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Do zbytku těsta vmícháme polévkovou lžíci kakaového prášku.
Nalijeme pramínkem na světlé těsto na plech.
S plechem mírně zatřeseme, dáme péct.

Na první pohled se může zdát, že je těsta málo, ale pečením vyběhne!
Za 18 - 20 minut bude upečeno.
Necháme vychladnout




Připravíme krém.
Ve 150 mililitrech mléka rozmícháme oba pudinky se 2 polévkovými lžícemi cukru.
Zbytek mléka zahříváme na středním plameni.
Do horkého mléka vlijeme připravený rozmíchaný pudink, za stálého míchání okolo minuty povaříme.

Odstavíme a hned vmícháme rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
Občas promícháme.

Po zhruba 5 minutách přidáme do teplého pudinku půlku jednoho tvarohu a máslo, šlehačem prošleháme.
Přidáme druhou půlku tvarohu, druhý celý tvaroh a moučkový cukr.
Dobře vyšleháme na hladký krém.



Vychladlý korpus koláče potřeme 1 polévkovou lžící rumu.
Rozetřeme krém.
Dáme na chvilku ztuhnout do chladna.

Připravíme finální vrstvu.
Do misky nalámeme čokoládu, posadíme na hrnec s vodou.
Zahříváme, mícháme.
Jakmile se čokoláda rozpustí, odstavíme, vmícháme zakysané smetany.
Potřeme povrch koláče.

Můžeme dozdobit, třeba posypat kakaem, strouhanými ořechy, strouhanou čokoládou...





Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat